Масови обири на хранителни магазини във Великотърновско. Само за последните месеци са разбити десетки магазини, откраднати са предимно цигари и наличните пари в касите.

Някои от тях са обирани повече един път, а собствениците разказват, че бандата действа толкова ловко, че дори в много от случаите датчиците на охранителните системи не се задействат, съобщава БНТ.


Димитър Илиев е собственик на хранителен магазин в село Куцина. В края на декември група маскирани мъже, нахлули в обекта му малко преди полунощ и за по-малко от две минути го разбили и задигнали всички налични цигари и пари.

"Крадат само цигари, защото цигарите са стока, която е лека, не се чупи и бързо се продава. Обирът става в сравнително ранен час - 11:30. Никой не е защитен, аз не съм защитен", заяви Илиев. В същата нощ, бандата успяла да разбие общо четири търговски обекта в района.

"Всичко се случва в рамките на една-две минути, преди да дойда в офиса и да отида да заключвам. Чух някакъв шум и докато отида гледам - входната врата разбита", допълва Георги Петков, собственик на магазин.

В района почти няма магазин, който да не е обиран, а някои дори са разбивани няколко пъти, собствениците живеят в постоянен страх.

"Маскирани с шапки, качулки, с ръкавици. Щетите от двата обира в магазина ми са за 10 000 лева", поясни Калоян Димитров, собственик на друг магазин в региона.

От Областната дирекция на МВР във Велико Търново заявиха, че до момента няма задържан за наглите обири и по случая текат процесуално-следствени действия.