Окръжен съд – Пловдив потвърди присъда, постановена от Районен съд, с която клошарят Любомир Данчев е признат за виновен и осъден. Той ще лежи 4 години в затвора  за  това, че на 20.08.2016 г. в гр. Пловдив по непредпазливост е запалил тютюнев склад на ул. „Екзарх Йосиф“ №13, собственост на „Р.И.П.А.“ ООД – Пловдив, на стойност 3 695 870 лв., и са последвали значителни вреди в размер на общо 11 784 537,90 лв.

БЛИЦ припомня, че заради топлите връзки между постройките бяха изпепелени още 3 тютюневи склада. Те са част от историческото наследство на града. Много хора и до днес са скептични относно вината на Данчев, смята се, че са намесени огромни икономически интереси и пожарът е бил предизвикан умишлено заради апетитните места в центъра на Пловдив.

Самият клошар не признава вина, а според обвинението огънят е лумнал от неизгасена цигара, часове, след като клошарят я хвърлил в коша. Неговият адвокат Стефан Левашки направи в дома си импровизиран следствен експеримент и доказа на себе си, че няма как от папиросата да бъде запален коша за отпадък и то часове по-късно.     

Решението е окончателно и не подлежи на касационно обжалване.

Кристина ИВАНОВА, БЛИЦ