Рекордна за България кръвнина от близо 100 млн. лв. отсъди Специализираният наказателен съд за жертвите от атентата на бургаското летище „Сарафово“, пише "Монитор". Както БЛИЦ писа магистратите прочетоха две доживотни присъди без право на замяна за двамата оцелели атентатори - Мелиад Фарах и Хасан ел-Хадж Хасан.

Двамата бяха осъдени задочно, тъй като все още се издирват с червена бюлетина на Интерпол. Ако бъдат заловени, освен зад решетките, те ще трябва да изплатят и огромни обезщетения за загиналите и пострадалите при адския взрив. Сумите варират между 350 000 лв. и почти милион за пострадал или загинал в касапницата.

Във финалната си пледоария миналата седмица прокуратурата поиска доживотен затвор без замяна за двамата задочно подсъдими за атентата.

Двамата бяха обявени за виновни и за съзнателното използване на неистински документи с фалшива самоличност.

"Шокът за пострадалите все още е голям, затова не са тук. Моята доверителка не иска да се връща към този момент, защото, както се разбра от изказването на другите свидетели по видеоконферентна връзка, те все още страдат.

През цялото време те плакаха, независимо, че е минало толкова много време. Това е една деккаративна присъда, която няма да бъде изпълнена, нито по отношение на наказанието, нито по отношение на големия размер на гражданските искове.

Моля при следващи дела в България за пострадали и загинали да питате защо размерът на обезщетенията, които се присъждат, е толкова нисък - дали животът на гражданите на Израел е на по-висока стойност от тези на българските граждани" - коментира след четенето на присъдата адвокатът на пострадалата при взрива екскурзоводка Данка Иванова - Ивелин Димитров.

Вследствие на атентата, жената е била със спукани тъпанчета и не е могла да се завърне на работа поради дълбоката психическа травма от случилото се.

"Присъдата отговаря на престъплението.

Тя е спрямо лица, обявени за издирване - дали ще бъде изтърпяна или не е въпрос, който подлежи на развитие.", обясни прокурор Евгения Щъркелова. Служебните защитници на осъдените на първа инстанция все още не са взели решение дали ще обжалват присъдата на Специализирания наказателен съд. Те имат 15-дневен срок, за да сторят това.

Според обвинителния акт автор на атентата е алжирският гражданин Мохамед Хасан ел Хюсейни. Той е действал в съучастие с ливанците Мелиад Фарах и Хасан ел-Хадж Хасан. Тримата били свързани по различен начин с военното крило на радикалното ливанско движение „Хизбула“. През 2012 година атентаторите взривиха автобус с израелски туристи. При адския взрив тогава загинаха българският шофьор Мустафа Кьосев, петима израелци и самият извършител, ранени бяха близо 40 души.

По делото ще бъдат унищожени доказателства - лични вещи на двамата атентатори, както и главата и крайниците на физическия извършител на терористичния акт Мохамед Ел Хюсеини.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!