Международната организация за измерване на медийната свобода „Репортери без граници“ коригира неточната си информация по случая с убийството на Виктория Маринова от Русе.

По-рано от базираната в Париж организация посочиха, че има категорични доказателства, че смъртта на Маринова е вследствие на професионалната й ангажираност. Според българските разследващи обаче няма данни за връзка между работата на Маринова и нейното убийство. Това в крайна сметка доведе и до корекцията от страна на „Репортери без граници“ и България е извадена от списъка на страните, в които има убити журналисти заради работата си.

"Репортери без граници основава работата си на факти. Виктория Маринова работеше с разследващите журналисти от "Бивол" и съобщи за разследването им. Заради това ние се обадихме на българските власти, за да осигурят безопасността на хората в ТВМ и "Бивол". Така обясни пред ТВ Европа действията на организацията Полин Аде-Мевел - ръководител на "Репортери без граници - Балкани".

"Когато чухме за убийството на журналистката Виктория Маринова реагирахме много остро, тъй като решихме, че работата и може да е станала причина за смъртта й. Ние следим какво е казано от българското правителство и сега те мислят, че няма връзка с работата на журналистката и убийството", уточни още тя. Официални извинения за очернянето на България обаче не бяха поднесени.