Рецепта, сгрявала Викторианска Англия - греяно вино с печен портокал и порто
1 бутилка червено порто
1 портокал
1 ябълка
2-3 супени лъжици захар/мед
1 брой звездовиден анасон
2 пръчки канела
1 шушулка ванилия
4-5 броя карамфил
1-2 зрънца бахар
1 шушулка кардамон
10 зрънца черен пипер
канела на прах
Начин на приготвяне
Без да белите портокала, го нарежете на шайби с дебелина 5 мм, пише Elle. Наредете резените в тава върху хартия за печене, поръсете с малко захар и канела и печете 15 минути в предварително загрята на 180 градуса на фурна.
Обелете и почистете ябълката от семките (изрежете цялата част около тях, за да не се отдели пяна после в напитката). Нарежете я на едри резени.
Вземете тенджера, която не е от алуминий (той взаимодейства с киселините от виното и му придава неприятен вкус) и изсипете в нея захарта, подправките, добавете ябълките и портокалите и залейте с чаша вода (или повече – за да покриете плодовете). Сложете на котлона и като заври, бъркайте непрекъснато, докато не се разтвори захарта.
Намалете котлона и добавете в тенджерата виното (то не бива да завира, така че, ако започне да се образува пяна, е време да го дръпнете от котлона). За повдигане на градуса можете да добавите в него и капачка коняк, ром или уиски.
Подгответе керамични чаши, като ги затоплите предварително с налята в тях гореща вода. След това в празните чаши налейте през цедка от сгрятото вино и украсете с плодовете и щипка канела на прах.
Знаете ли че...
Греяното вино идва още от Древна Гърция. За негов баща е смятан Хипократ, който използвал за напитката както червено, така и бяло вино. То невинаги се пиело топло, но задължително било овкусявано с подправки. Наричали го hippocras, на името на откривателя му.
Последвайте ни
0 Коментара: