Деветдесет процента от всички тестени изделия съдържат глутен, който, ако се консумира в големи количества и ежедневно, може да доведе до синдром на раздразненото черво, автоимунни заболявания и кожни проблеми.

Това казва диетологът Анастасия Гаврикова, цитирана от БГНЕС.

Разнообразието от хранителни вещества е основното правило при съставянето на здравословен хранителен режим, казва тя.

Полезни съвети при артритни болки в ставите

"Ако сте почитатели на пастата и ядете макаронени изделия всеки ден, няма да получите хранителните вещества, които се съдържат в други зърнени култури: в елдата, в кафявия ориз, в киноата. Така че, ако обичате тестени изделия убедете се, че нямате стомашно-чревни проблеми, автоимунни заболявания. Важно е да следите как изглежда кожата ви и дали сте с наднормено тегло”, съветва диетологът.

Тя добави, че можете да изберете безглутенова паста: това са оризови спагети, паста от нахут и царевична паста. "Уверете се, че на опаковката пише "без ГМО", предупреди Гаврикова.