Aлберт Бурла, главен изпълнителен директор на Pfizer ("Пфайзер"), определи годината, в която всички ще се завърнем към „нормален живот“ след пандемията от коронавирус.

„Скоро ще можем да се върнем към нормален живот “, каза Бурла по френската телевизия „BFM TV“. Но по-късно друг шеф от компанията, уточни, че това може да се случи не по-рано от 2024 г. 

„Благодарение на всички инструменти като ваксини, тестове и бъдещи лекарства (като хапчето Paxlovid на Pfizer) хората ще живеят с вируса, без болниците да се насищат“, каза Бурла. Това, което главният изпълнителен директор на Pfizer не изключи, е появата на нови мутации на коронавируса през следващите години.

За да се бори срещу тези бъдещи варианти на коронавируса, Бурла се ангажира с „постоянно повишаване на дозите или създаване на нова ефективна ваксина срещу всички варианти“.

В интервю за „La Repubblica“ той изпрати послание към антиваксърите: „Covid-19 не е риск само за вашия живот, но и за този на хората, които обичате“.

Микаел Долстен, научен директор на американската фармацевтична компания, прогнозира, че пандемията на коронавирус може да продължи до 2024 г. В презентация пред инвеститорите на компанията Долстен обяви, че COVID-19, според прогнозите на Pfizer, трябва да бъде ендемично заболяване в целия свят до 2024 г.  

„Кога и как точно ще се случи това, ще зависи от това как болестта прогресира, колко ефективно обществото прилага ваксините и лечението и колко справедливо са разпределени те на места, където нивата на ваксинация са ниски“, каза той.