Пълна безизходица - така може да се опише в момента положението на близките на Николай, който падна от мост в Пекин. Те разполагат с часове, за да намерят средства за рехабилитацията на младия мъж.
Ако това не стане, може да се окаже, че буквално Николай ще се озове на улицата в изключително тежко здравословно състояние. Това разкрива пред БЛИЦ Горан Илиев - бащата на младежа. Той се свърза с БЛИЦ, за да опровергае твърденията, изнесени в други медии, че състоянието на сина му е стабилизирано и той повече няма нужда от помощ.

И Николай, и майка му в момента са бедстващи българи в чужда държава и техните близки се надяват на съдействие от нашите институции, които имат механизъм да се справят със ситуацията и да ги приберат в България, където вече да се търси решение за по-нататъшното лечение на Николай.

"В момента при Николай е майка му, тя е възрастна жена, не знае дори езика, не може да се оправи в Китай, не се беше хранила три дни, защото просто не знаеше къде да отиде или как да си поиска. Не е вярно, че са й предоставили жилище, Даниела Николова, която работи в посолството, е уредила за нея една стая там. Синът ми е много зле. Тези снимки са направени от майка му вчера. В понеделник го изпискват, но нямаме пари за другата болница. Искали са предварително жена ми да набави 50 хиляди юана. Не знам къде ще отиде детето ми, ще се мъча да се свържа с посолството ни в Пекин. Приятелите му искат по най-бързия начин да ги приберем тук. Жена ми не е медицинско лице, не знам какво ще правим. Много сме отчаяни, а синът ми тепърва ще трябва да се възстановява. Само на единия му крак са направени шест операции, другият може да остане неподвижен", разказа пред БЛИЦ Горан Илиев, който в момента минава през истински ад с едничката надежда да спаси сина си. 


Горан Илиев

Допреди трагедията семейството на Николай е като всички други. Родителите му живеят на село, те са обикновени, честни, отрудени хора като много българи, които не разполагат с достатъчно средства. Николай е едничката им гордост с таланта си за езици. Когато заминава за Китай, за да преподава български на китайски ученици и студенти, са щастливи, че кариерата му тръгва напред. От своя страна Николай подпомага родителите си когато и както може. Сега, обаче, всичко се срива. 

"Една от надеждите ни е да намерим достатъчно средства, за да може Николай да се върне в България и да започне най-накрая да се лекува. Там системата е такава, че за всичко искат предварително пари и ако не ги осигуриш, просто не те приемат", разказва още Горан Илиев. Заедно с приятелите на сина си той проучва какви са вариантите младежът да бъде докаран в родината си. 

Има открита дарителска сметка за Николай. Всеки, който иска да помогне, може да го направи на:

Банка ДСК

Титуляр: Горан Цветков Илиев

Сметка: 02/0000000022501711

IBAN: BG19STSA93000022501711

BIC: STSABGSF