Помислете си, какво би се случило, ако трябва да спрем АЕЦ "Козлодуй". Две хиляди мегавата мощности, 20-30 от електроенергията изчезват. Не само, че няма да има износ, а и ще внасяме. Това означава, че не само няма да има износ, но и започваме да внасяме. Това означава покачване на цени и несигурност, нещо което ние не можем да си позволим. 

Това заяви в ефира на Нова тв Служебен министър на енергетиката Росен Христов, коментирайки ядрените санкции, които ЕС иска да наложи на Русия и диверсификацията на ядреното гориво за Първа атомна. 

Тоест, по думите му, ще има недостиг на ток и ще плащаме доста по-големи сметки.

"Със сигурност има решение. В предишния пакет имаше санкции за доставки на петрол, но ние намерихме решение, което е изгодно и за нас и за цяла Европа. Сигурен съм, че и за санкциите, свързани с ядрената енергетика, отново ще намерим решение", каза още Христов. 

Служебният енергиен министър коментира и информацията, че руският газов гигант "Газпром" е предприел действия с искане за компенсации. 

"Към момента няма искане от "Газпром" за обезщетение, свързано с клаузата "вземи или плати", не става въпрос за арбжитраж,.

Коресподнецията, която в момента водим, е свързана с малки суми за доставени количества през месец април. Според нашето счетоводство те имат да ни връщат средства, а според тяхното - ние имаме да им даваме.

Нашата позиция е, че не дължим тези малки суми. Става въпрос за няколко милиона, нищо свързано с клаузата "вземи или плати" и стотиците милиони , които се обсъждаха", поясни той. 

Министърът подчерта, че не може да даде повече информация относно този въпрос, защото "всичката кореспонденция и договора са конфединециални, но става въпрос за малки суми". 

Попитан, дали ще дадем на арбитраж "Газпром" за това, че компанията е спряла доставките на газ към България, Христов отговори:

"Естествено, че ще си търсим правата . В момента изготвяме нашата позиция с юристи. За да имаме силна позиции трябва да изпипаме всичко. В подходящия момент ще предприемем необходимите стъпки."  

 

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук