Стандартът ни на живот е около половината от този на средния европейски гражданин. Но по отношение на покупките на нови коли сме близо 10 пъти по-бедни от германците, става ясно от данни на Асоциацията на европейските производители на автомобили. Докато в повечето страни от ЕС покупката на нова кола е нещо нормално, у нас е лукс за повечето граждани. През първото тримесечие на годината в България са регистрирани 11427 нави коли, което е ръст с 2,1% на годишна база, пише Труд.
Но е по-важно да се погледне какви са продажбите на фона на броя на хората в страната. Оказва се, че на всеки 621 души от населението в България е купен по един нов автомобил. А в Германия купуват близо 10 пъти повече коли – на всеки 69 души е регистриран по един нов автомобил през тримесечието.

На второ място по бедност по отношение на новите коли е Румъния, където е продаден по един автомобил на всеки 441 души. Румъния обаче се развива много по-бързо от нас като през първото тримесечие продажбите на нови коли са нараснали с 22,8%. На трето място е Латвия с един нов автомобил на около 320 души.

Продажбите на нови коли там обаче също бързо нарастват – с 8,1% спрямо първото тримесечие на миналата година. Челната петица по бедност по отношение на автомобилите се допълва от Гърция и Унгария, където по един автомобил е продаден съответно на 280 и 210 души. В тези две страни сделките с нови автомобили обаче също нарастват по-бързо отколкото у нас – съответно с 3,5% и 7%.

Оказва се, че те не само са по-близо до нивото на богатите страни от Европа, а и по-бързо ги догонват. Като цяло за страните от ЕС на всеки 96 души е продаден по един нови автомобил през първото тримесечие на годината. Най-добре се представя Люксембург, където на всеки 29 местни жители е продаден по един автомобил.

Челната тройка се допълва от Белгия с нова кола на всеки 54 души, и Ирландия – на 65 местни граждани.

Като цяло в ЕС през първото тримесечие са продадени 5,3 млн. автомобила, което е спад с 2,6%. Но отличници по увеличение на продажбите са Литва с ръст от 53%, Румъния (+22,8%) и Дания (+9%). Само за месец април в ЕС са продадени 1,3 млн. нови коли, което е спад с 0,4%. Но в редица страни има сериозен ръст на сделките. Най-добре по този показател се представят Литва (+42,2%), Кипър (+39,4%), Хърватия (+22,4%), Гърция (+17,2%) и Румъния (+13,9%).