Румъния и България имат най-висока смъртност на пътя в Европейския съюз. Това показват анализите на Европейската комисия за 2018 г. Според статистиката 96 души в Румъния и 88 в България са загинали на 1 млн. население през миналата година.

Еврокомисарят за транспорта Виолета Булц каза, че това е стар проблем и че Брюксел работи с двете държави, както и с Хърватия, която ги следва в черната статистика за подобряване на контрола и на пътната инфраструктура.

Най-безопасни са пътищата на Великобритания, Дания и Ирландия, където смъртността при инциденти е между 28 и 31 души на милион население. В повечето европейски държави тежките катастрофи със смърт са под 60 на милион.

Въпреки мястото на България в черната класация през миналата година страната е успяла да намали с 9% фаталните пътни инциденти и е сред страните с най-голям прогрес, заедно със Словения, Литва, Словакия и Кипър. За последните 8 години тежките катастрофи със смърт в България са намалели с 20 процента.

Статистиката на Еврокомисията показва, че няма северен и южен тип шофиране. В Италия смъртните случаи са 55 на милион, в Испания - 39/милион, в Германия 39/милион, а в Полша – 76/милион.

Използването на смартфони по време на шофиране вече се е изкачило в четворката на най-честите причини за катастрофи по пътищата наред с превишената скорост, употребата на алкохол и наркотици и неизползването на предпазни колани на задните седалки.

Намаляването на катастрофите със смърт на пътя през миналата година в ЕС е с 1% - 200 души по-малко са починали на пътя, но жертвите все още са впечатляващ брой - 25 100 души са загинали, а 135 000 са ранени.

Еврокомисията се надява, че новите стандарти за безопасност на колите след 2022 г. ще помогнат за намаляване на фаталните инциденти. ЕС ще задължи производителите да продават включени технологиите за безопасно движение, като ограничителите на скоростта, автоматизираното аварийно спиране и записващите устройства. Собствениците на автомобилите ще трябва да ги изключват ръчно, а не както досега да ги включват след покупката.