Евростат ни прати на дъното на нова класация
Според данните на националната статистика българинът е консумирал средно по 50 кг плодове през 2017 г. /или по 4 кг месечно/ и по 68 кг зеленчуци - по около 6 кг на месец.
Пак според данните на НСИ българинът основно е предпочитал консумацията на южни плодове - 14 кг на година, както и на дини и пъпеши - 13 кг, ябълки - 11 кг, грозде - 2 кг, круши - едва 1 кг и др.
Приоритет сред зеленчуците на масата на българина са били доматите - 20 кг за цялата 2017 г., краставици - 10 кг, пипер - също 10 кг, зеле - 6 кг, друг вид зеленчуци - 13 кг и др.
Други предпочитане немесни продукти на масата на българина са били картофите - 26 кг на година, както и различните видове зеленчукови консерви - около 12 кг на година.
Като цяло българинът яде два пъти повече месо отколкото плодове - най-предпочитаното за консумация месо у нас остава пилешкото - по 12 кг средно на човек годишно. Следват: свинско - 10 кг, кайма смес - 7 кг, говеждо или агнешко - по 1 кг и др.
Освен това най-предпочитаният и недостижим като количество продукт на масата на българина си остава хлябът - по около 90 кг на година или по около 2 кг на седмица.
През 2017 г. около 1 от всеки 4 души в Евросъюза /27 процента/ са яли плодове поне два пъти на ден, според проучването на Евростат. Други 37 процента от населението на ЕС са консумирали плодове веднъж дневно, а останалите 36 са слагали плодове на трапезата си много рядко през седмицата.
Най-висок дял на дневен прием на плодове е бил регистриран в Италия - 85 на сто от населението и в Португалия - 81 процента. За разлика от тези своеобразни лидери по консумация на плодове в ЕС - в три държави-членки по-малко от 40 процента от населението е консумирало ежедневно плодове: Латвия - 35 процента, България и Литва - и двете по 37 процента, при средно за ЕС от 64 процента всекидневна употреба на плодове.
В сравнение с консумацията на плодове, доста по-малка част от населението на ЕС яде зеленчуци най-малко два пъти на ден - 23 процента, а около 40 процента консумират зеленчуци веднъж на ден.
Своеобразни лидери в консумацията на зеленчуци в ЕС се явяват две държави - Ирландия и Белгия, където е регистриран най-голям дял от населението, което яде зеленчуци поне веднъж на ден - и в двете страни по 84 на сто.
В дъното на тази класация има пет държави, където по малко от половината от населението консумира всекидневно зеленчуци - Унгария /30 на сто/, Румъния /41 на сто/, Латвия, Литва и България - по 45 на сто от населението, което консумира всекидневно зеленчуци, при среден показател за ЕС от 64 на ст
Последвайте ни
0 Коментара: