Проверките дали се спазват новите противоепидемични мерки в големите столични търговски центрове вече започнаха. Проверяват се големите търговски вериги, както и всички заведения за хранене и магазини, съобщава БТВ.

Глобата при първо нарушение за зеления сертификат е между 300 и 1000 лева, а при второ – 1000 до 2000 лева.

От сутринта се извиха опашки пред моловете. Не от клиенти, а от служители, които чакат за тест.

Повече от 2 часа служители на столичен търговски център чакат на опашка, за да се тестват, да получат зелен сертификат и да влязат на работните си места в мола.

Хората се оплакват и от липса на организация, както и от фирми, които изпреварват всички, за да тестват своите служители.

Изискването за зелен сертификат няма да убеди да се ваксинират много от чакащите да се тестват. На входа охраната на търговския център проверява с приложение сертификатите.

И в Бургас имаше напрежение сред чакащите. От управата на мола обясниха, че няма как да изнесат пункта навън, защото е студено.

„Това е координирано с РЗИ. Няма проблем пунктът да е разположен в началото на мола, оградили сме го със сепаратори. Да, събират се хора, правим всичко възможно да разреждаме опашката“, коментира управителят на търговския център Георги Владимиров.

От здравната инспекция обясниха, че проверките ще започнат още днес.