Цените на храните, на наемите и на енергията растат неудържимо навсякъде в Европа. С колко поскъпна животът в България, какво могат да си позволят пенсионерите в Румъния или Гърция? "Дойче Веле" събра сведения от няколко държави.

Ян Шмигелски държи във Варшава заведение, харесвано и от студенти, и от туристи. "Инфлацията ни удари силно“, казва 28-годишният мъж. През юни в Полша бе отчетена инфлация от 15,5 процента – най-високата от 25 години насам. "Само в рамките на една година трябваше да увеличим цените с 10 до 20 процента. Особено много поскъпнаха олиото и месото. Посетители все още идват, но си личи, че имат финансови затруднения и се стремят да пестят“, казва Ян.

Преди почти никой не се интересувал от промоциите, а сега гостите поръчвали предимно по-евтините напитки. "Твърдите разходи – за ток, социални осигуровки и наем – се увеличиха рязко. Накрая не остава почти никаква печалба“, споделя Ян, който все пак няма намерение да се отказва.

Пенсионерите Барбара и Чеслав Гешак не са толкова уверени. Досега пенсиите им са били достатъчни за относително безгрижен живот, но последиците от рекордната инфлация вече се усеща. "Доскоро плащах за кило захар две злоти (0,43 евро), сега вече струва повече от осем (1,78 евро)“, оплаква се Барбара. Преди правела сладко с плодовете от градината, но това няма как да стане без захар. Двамата са се отказали и от планираната покупка на нов автомобил .

България

Цените се увеличиха и в България. По данни на Националния статистически институт инфлацията през юни 2022 достигна почти 17 процента – най-високото ниво за последните 24 години. Най-силно поскъпнаха някои основни хранителни продукти: брашно, захар, олио, но също и кафето. "Преди купувах половин килограм за 5,30 лева, а сега струва 7,85 лева“, казва един потребител. 

"Цените в магазините се увеличиха с една трета“, казва Галя, която продава плодове и зеленчуци в магазин на Черноморието. Самата тя не е променила цените в сравнение с миналото лято. "И доставчиците ми не са сложили по-високи цени. Само цените на малините и къпините са скочили, тъй като тази година берачите искат по-високи дневни надници – между 25 и 30 евро.“

Поскъпването се вижда и в ресторантите и хотелите по Черноморието, в резултат на което се забелязва отлив на туристи. Както разказва Галя -  никой готвач не се хващал на работа за по-малко от 100 лева дневна надница, докато миналото лято взимали половината. Тя смята, че повишението на цените е създадено изкуствено - от алчни посредници. Икономистът Георги Ганев от своя страна е убеден, че балонът на инфлацията скоро ще се спука. "Щом се изчерпа свободната парична маса, коята сега е в обращение, търговците ще бъдат принудени да свалят цените“, прогнозира той.

Гърция

През август Атина изглежда опустяла – хората са заминали из провинцията или на курорт по островите, които след две години пандемия сега се радват на небивал туристически интерес. "Радваме се на туристите, но се тревожим от поскъпването“, споделя таксиметровият шофьор Наполеон. Инфлацията в страната за първи път от 28 години е достигнала двуцифрено число – през юли е била 11,6%.

Гърците, които изкарват средно по 966 евро на месец, са стъписани най-вече от цените на храните, тока и горивата. "За да пестят бензин, много таксиметрови шофьори не включват климатика, макар да е изключително горещо“, обяснява Наполеон. Шофьорите, които са изкарали по-малко от 30 000 евро миналата година, са получили от правителството субсидия за цените на бензина. "Аз получих 200 евро и се зарадвах. Въпреки това трябва да работя 12-13 часа на ден, което пак се оказва недостатъчно, за да успея да си напазарувам всичко, което искам“, разказва Наполеон.

Търговецът на зеленчуци Никос смята, че държавата трябва да направи повече за селскостопанското производство. "Цените на торовете, пестицидите и бензина се увеличиха с 30 процента. Ние, търговците, се опитваме да не прехвърляме това увеличение директно на потребителите, защото и те просто не смогват. Въпреки това сме принудени да вдигнем цените.“ Увеличението при хранителните стоки през юли е от 13 процента спрямо същия месец на миналата година. "Клиентите вече не купуват спонтанно, а дълго гледат цените и все повече пресмятат какво могат да си позволят“, казва Никос.

Румъния

През юни 2022 инфлацията в Румъния беше 15%, особено силно са скочили цените на енергията. До първи януари 2021 година шестте милиона частни домакинства плащаха уеднаквени и субсидирани от държавата цени, след което обаче пазарът бе либерализиран. Доставчиците сега са над 100, но конкуренцията не доведе до спад в цените. Точно обратното – между август 2020 и август 2021 година енергийните цени са се увеличили с 25 процента. А покрай войната в Украйна и санкциите срещу Русия цените продължават да растат.

Това засяга предимно пенсионерите като Даниел Б., който живее в малък град в Западна Румъния. Преди година сменил старата си печка на дърва с модерно електрическо отопление. Но оттогава насам разходите за електроенергия са се увеличили около четири пъти и на Даниел му се налага да харчи повече от една трета от пенсията си само за газ и ток. Доволен е, че успял да намери по-евтин доставчик и се чуди как страната му, която разполага със собствени газови ресурси, има една от най-високите тарифи в Европа. На 27 юли цената за мегават електроенергия в Румъния бе 516 евро, докато в Полша бе 235 евро, а във Финландия – 83.

Поскъпнали са токът, бензинът и много от хранителните продукти – като традиционното местно сирене. "Напоследък продаваме по-малки количества“, разказва Аурора, която работи на пазар в центъра на Букурещ. "Може би се дължи на това, че младите хора са заминали по отпуски, но пък пенсионерите са останали в града, а те премислят по два пъти, преди да купят нещо, просто защото всичко е поскъпнало.“