Семейство Шрьотер от Ландщул в провинция Райнланд-Пфалц вече разполага със собствена градинка, в която отглежда зеленчуци. От тази година младите родители, които имат три деца, са наели парцел в една обща градинска площ. Когато натрупат повече опит, ще си направят и собствена зеленчукова градина пред къщата си, пише Дойче Веле.

Семейството не се интересува толкова от здравословните сезонни продукти - надява се по-скоро лично отгледаните продукти да се окажат по-евтини от тези по магазините. "Налага ми се да мина през няколко супермаркета, за да сравня цените, защото всичко вече е станало толкова скъпо. По два пъти премислям какво количество броколи да купя", споделя майката Лиза Шрьотер.

Преди година тя харчела по 100 евро за хранителни продукти за пет дни, а сега вече по 170. А това са доста пари за семейство с три деца - въпреки че и двамата работят, вегетарианци са и се хранят предимно вкъщи, а не по заведения.

По-вкусно и по-евтино

В Кайзерслаутерн междувременно има 23 общности, обединяващи хора, които отглеждат сами зеленчуци и плодове. Интересът към тази дейност постоянно нараства, а мотивацията е многообразна. Първо по време на пандемията много семейства придобиха нов интерес към градинарството. "А към него сега се и прибавят и несигурността от войната в Украйна и поскъпването на хранителните продукти. Семействата се стремят към повече независимост", казва Сабине Гюнтер, която отговаря за градинарските общности. Тя изтъква, че отглеждането на зеленчуци носи и удоволствие, и финансови предимства.

Лиза Шрьотер междувременно консервира отгледаните домати, за да може да ги използва през зимата. Така ще спести пари, а и вкусът е много по-добър от този на продуктите в магазините, казва тя. Федералната централа за защита на потребителите също препоръчва в името на икономиите да се отглеждат зеленчуци и плодове. Освен това съветва потребителите да купуват сезонни зеленчуци и ястията да се приготвят лично, вместо да се купуват скъпи полуготови блюда.

Поскъпването на храните ще продължи

Икономистът от Мюнхен Саша Мьорле проявява пълно разбиране към тенденцията за отглеждане на плодове и зеленчуци. Съгласно актуално проучване на мюнхенския институт ifo потребителите в Германия трябва да се подготвят за нови и нови поскъпвания на храните. Германските търговци заявяват, че в следващите три месеца поскъпванията на храните са неизбежни.

"Ако при това положение вместо да купуваш зеленчуци от супермаркета, си ги отглеждаш сам, това определено може да облекчи бюджета", казва Мьорле. Зависи обаче за кои зеленчуци става дума, тъй като не всички са поскъпнали - през юни например цените на доматите и краставиците се увеличиха особено много, докато марулите поевтиняха.

Мьорле не се наема да предскаже дали цените на хранителните продукти ще продължат да растат до края на годината. Това зависи от много фактори - значение има дали гражданите ще намалят покупките, които правят, както и това доколко предприятията, които работят на газ, ще прехвърлят към клиентите ръста в разходите си. Въпреки това Мьорле предполага, че "цените на храните скоро ще достигнат своят кулминация". Откъдето обаче не следва, че оттам нататък те ще започнат да падат.

За Лиза Шрьотер с нейните три деца тази перспектива изобщо не е розова - тя се надява на по-голяма подкрепа от страна на политиците. "Семействата с три деца скоро вече няма да могат да си позволят нищо. Ако цените продължат да растат, това ще е истинска катастрофа."

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук