МВР обявява конкурс за име на новия кораб на Гранична полиция. Предложение можете да изпратите като кликнете на банера "Конкурс" на главната страница на министерството, съобщават от пресцентъра на ведомството. Авторите на най-оригиналните идеи ще бъдат гости на тържествената церемония за издигане на знамето и кръщаването на кораба на 4 март.
Старите морски вълци казват, че името определя съдбата на кораба. Дали ще има безоблачни дни и сполука, плитчини, пирати или бунт на палубата? Хората прекарали месеци в самота и тежки условия са достигнали до прозрението! Псалм 107: 23,24 „Онези, които тръгват по море на кораби, които имат работа в големите води - виждат делата на Господа и чудесата Му в дълбините”.
Още през 3 век преди Христос вавилонските жители изливали вино в морето, за да умилостивят морските богове. Египтяни, гърци и римляни се молели на техните божества за дни без бури и безопасно плаване. В наши дни жена или девойка става кръстница на всеки новопостроен кораб, а преди да разбие бутилката шампанско в корпуса му, произнася молитва за здравето на онези, които са го построили и за успехите на онези, които ще плават с него.
Тези дни Главна дирекция “Гранична полиция” в МВР се сдоби с нов 100-тонен кораб, който още си няма име.
Българските граничари са много горди с придобивката си, но ще бъдат още по-доволни, ако корабът им намери най-красивото и вдъхновяващо име след широко обществено допитване. Очакваме да се включите в търсенето на име и да изпратите своите предложения до края на месец февруари.
Най-оригиналните идеи ще бъдат отличени на церемонията по вдигането на националното знаме и официалното кръщаването на кораба, която е планирана за 4 март 2009 г.
Плавателният съд е построен в германската компания “Люрсен” и е закупен със средства по програма ФАР за укрепване на капацитета на външните граници на Европейския съюз.