Зелените“ измислиха нова схема, чрез която да точат пари от наивни интернет потребители, като сами признават, че използват част от средствата за организиране на протести, пише "Труд".

В онлайн кампания на WWF, която е част от коалицията, организираща митингите уж в защита на Пирин – „За да остане природа в България”, хората се приканват да даряват месечно между 10 и 20 лева за „опазване“ на Националния парк.

В описанието на кампанията „природозащитниците“ си служат с откровени лъжи. За илюстрация на инициативата за събиране на пари са сложили снимка на трактор в гората, който е бил използван за разчистване на пораженията при бедственото положение през 2016 г. То бе обявено от община Банско при преливането на реките Дамяница и Глазне. Целта на този кадър е да се направи внушение за незаконни действия в планината. Всъщност машината е била там за укрепителни дейности, които де факто спасяват имуществото и живота на хората.

Лъжите в „невинната“ кампания не спират до тук. В описанието на инициативата е манипулацията, че 48% от Национален парк “Пирин“ са в риск от застрояване след решението на кабинета от 28 декември за промяна в Плана за управление на парка. Лъжа, която нееднократно бе оборена както от премиера Бойко Борисов, вицепремиера Валери Симеонов, екоминистъра Нено Димов, така и от редица експерти по темата (виж карето). Един лек прочит на решението
на МС както и свързаните с него закони показва, че никакво застрояване не е позволено, а единствено е разрешено водохващане за питейни нужди.

Елементарна сметка показва, че ако всеки от харесалите фейсбук страницата на „За да остане природа в България“, а те на са малко, дарява по 20 лв. на месец, то за една година в джобовете на жълтопаветните „еколози“ ще влязат няколко милиона лева. Доста пари за две подхвърлени лъжи.

Като основен мотив за събирането на тези средства, освен протестите, е посочена и нуждата от квалифицирана експертна помощи водене на съдебни дела.

Практиката обаче показва, че когато на „зелените“ не им изнася нещо, пускат жалба срещу съдебна такса от 10 лв., а дори и да има дело, то не е от материален интерес, така че адвокатското възнаграждение за три инстанции няма да е над 3000 лв. Тогава остава въпросът за кого са останалите пари?

Истината за правителственото решение: Няма да се строи в Националния парк

Лъжата на „зелените“, която те вече осребряват в интернет чрез фалшивата си кампания, бе опровергана многократно както на национално, така и на европейско ниво. Министърът на околната среда и водите Нено Димов досега обяви десетки пъти, че с промените в действащия План за управление на НП „Пирин“ не се позволява строителство в 48% от територията на парка, каквото е манипулативното твърдение на „зелените“.

Водохващания

Димов, както и останалите експерти от МОСВ са категорични, че в 48 на сто от НП „Пирин“ вече е позволено изграждането само на водохващания за питейни нужди – нещо, което беше забранено до 28 декември, когато бяха приети измененията в Плана. Разрешаването на тези съоръжения бе включено по настояване на общините, които граничат с парка.

Въпреки това „природозащитниците“ продължават да разпространяват лъжата, че ще има поголовни сечи и строежи върху близо 200 квадратни километра – площ, която е колкото Пловдив и Варна.

12 дни след корекциите в Плана еврокомисарят по околна среда Кармену Вела обяви, че българското правителство не е нарушило европейското законодателство и че всичко е наред. Но и това не спря „зелените“, които лъжат, че страната ни е заплашена от санкции от Брюксел заради промените в Плана.

Целта на новите текстове в документа всъщност е възраждането на зимния туризъм. Досега в Пирин на практика такъв не можеше да се развива заради рестрикциите, които имаше в Плана. Те не позволяваха изграждането на нови спортни съоръжения в ски зоните „Банско“ и „Добринище“, които представляват 2% от площта на НП „Пирин“. Сега вече там може да се мисли за модернизация само на спортната инфраструктура и на нищо друго.