"Необходимо е да обърнем представата за българското и когато нещо е чудесно, тогава трябва да кажем, че то е българско", заяви бившият премиер Симеон Сакскобургготски.

"Не трябва да се самобичуваме и винаги да търсим отрицателното. Не трябва да сме черногледи. Горе главата и напред!", заяви бившият министър-председател в телевизионно интервю.

Той подчерта важността на институциите в една държава.


"Важно е да има респект към тези институции. Загрижен съм като виждам, че има известни сблъсъци. В името на бъдещето на България те трябва да се преодолеят", каза Симеон Сакскобургготски.

Сакскобургготски отказа да коментира конфликта между президента Румен Радев и премиера Бойко Борисов с думите, че "уважава и двете институции". Според Сакскобургготски е важно един политик да бъде по-дискретен.

На въпрос за задаващите се трудности, бившият български премиер отговори: "Икономическата криза е последица от коронавируса, не бива да се драматизира, а да се търсят решения, за да може тя да бъде преодоляна".

Той определи приемането ни в чакалнята на еврозоната като "още една стъпка към пълната интеграция" в Европейския съюз.

"Преминаването към еврото ще бъде интересно, няма да има сътресения, защото ние сме подготвени отдавна", каза Симеон Сакскобургготски.

Попитан дали се е върнал в България заради имотите си, той заяви: "Не си губя времето с нелепости".

Симеон Сакскобургготски отхвърли и обвиненията, че горите, които са му реституирани в Рила, са подложени на сеч. "Никога не е имало подобно нещо въобще, но никой не си направи труда да го провери", каза той.

Тази година се навършиха 20 години от кончината на майка му царица Йоанна. "Тя беше и царицата и царя, когато го нямаше баща ми. Беше много взискателна и строга", сподели Симеон спомените си за нея. "Дори ме зашлеви шамар, когато бях на 19-годишна възраст, защото отговорих неподобаващо", спомни си той.

Бившият премиер коментира и изграждането на път около Рилските езера. "Видях какво се случва на Рилските езера. Една грешка може би с добри намерения, но една планинска пътека не изглежда по този начин", категоричен е той.

Симеон Сакскобургготски заяви, че никога не си е представял, че не той, а децата му ще могат да видят България.

"Един цар не се пенсионира толкова лесно. Ментета в царската професия няма. От 70 години служа на тази страна и това малко хора могат да го отрекат. Малко хора имат щастието да служат на своята страна толкова година", заяви Симеон Сакскобургготски.