Жена с цигара в кафенето или на улицата? Това не може да се види в гърменското с. Рибново. Не защото ЕС вече е въвел там подобно ограничение, а понеже Коранът строго забранява такива пороци. Все пак две жени пушат на публични места. Това са съпругата на местния полицай, която е снаха в селото, и половинката на столичния художник Иван Петков - Боряна, пише в материал в. "24 часа".
Семейство Петкови са единствените християни, които живеят в Рибново. През 1993 г. купили там дърводелски цех.
“Тогава обиколихме доста села в района, които обаче бяха обезлюдени. В Ковачевица живееха 10-ина души. В Лещен пък срещнахме само един мъж, който чакаше да дойде кмета и да отвори кръчмата”, спомня си Боряна.
В Рибново били очаровани освен от красивата и девствена природа, а и от многото хора по улиците, опитали да въртят бизнес с дървен материал, но се отказали. Пригодили на втория етаж от цеха няколко стаи за живеене, а Иван решил, че мястото е прекрасно за рисуване.
“Пет години криех от Иван, че пуша. Когато ми се искаше да запаля цигара, тичах до близкото кафене. В началото всички ме гледаха странно, но никой дума не ми е казал.
Невероятни хора са местните. Мислех си, че някой от тях ще ме издаде на Иван за цигарите. Но 5 г. не ме предадоха. Той разбра от друго място. Сега жената на полицая и аз сме единствените, които пушим в кафенето”, казва Боряна. Тя има няколко верни приятелки мюсюлманки, с които се събират по заведения. В Рибново кафенетата са на всяка крачка и докато преди години в тях влизали само мъже, напоследък все повече жени и млади момичета ги посещавали.  “Като пришълец виждам промените в селото от 1998 г. насам. В първите години никъде не се продаваше тоалетна хартия. Носехме си от София. Сега няма проблем и оттук да си купим. Вече има над 50 магазина. Доставят всякакви стоки, дори многолистно тесто, което за това село е нещо сериозно. Прашки, сутиени, гримове, боя за коса, дезодоранти - всичко има вече
Не е като преди години”, спомня си заселничката. /БЛИЦ