Димитър Стоянов - един от „журналистите“ от сайтовете „Биволъ“ и Bird, изживяващи се напоследък като новите морални ментори на обществото, показа нагледно във фейсбук как действа машината им за лъжи и манипулации.

По повод интервю на професор Даниел Вълчев от днес, в което преподавателят от Софийския университет и бивш министър на образованието взима отношение относно двойното гражданство на Кирил Петков, Димитър Стоянов публикува пост във фейсбук.

Според него Вълчев нямал никакво право да държи сметка на „канадеца“ Петков, защото бил депутат от НДСВ на Симеон Сакскобургготски, а последният имал „3 гражданства. Ама със сигурност има повече от едно“.Естествено,  Симеон Сакскобургготски има само едно гражданство – българско, и това го знае цялото общество, защото този въпрос беше повдиган през 2003г. и тогава лично испанският министър на правосъдието беше принуден да опровергава лъжите по адрес на Симеон, че е имал и испанско гражданство.

Поради което „разследващият журналист“ Стоянов сега не само тотално се излага, но което е по-важното, дава ясно да се разбере, че за хората от „Биволъ“ и Bird не истината е важна, а очевидно изпълняването на поръчки. В случая, да се оплюе професор Вълчев, щом си е позволил да се изкаже против любимецът на кръга „Капитал“ Кирил Петков.

Цялата пушилка, която вдигат Стоянов и ментора му Атанас Чобанов по повод „Пандора Пейпърс“ през последната седмица, пък се основава изцяло на неподписани документи, сертификати и имейли, автентичността на които не само не може да се потвърди, но и за които самите те признават, че не знаят откъде са им попаднали.

Но за „разследващите журналисти“, както са се кръстили самите те, очевидно не истината е важна, а целта е да се наклеветят неудобните и да се свърши услуга на някого (вероятно добре заплатена). 

Разбира се, веднага под поста на Стоянов, възмутени от лъжата му потребители го опровергават и посочват, че не може да се пише наизуст, без да се проверяват източниците. Както и че докато има журналисти, които да защитават нарушителите на закона, няма да се оправим скоро.