Видни творци, артисти, политици, чуждестранни личности са правили хороскопите си при най-известния ни астролог Апостол Апостолов. Завършил е немска филология и втора специалност английски език в СУ „Св. Климент Охридски” Специализирал е в Германия. Работил е в издателството на БАН, в „София прес”, в издателството на БЗНС, в националното радио. Като журналист и писател има издадени 17 книги, между които: „Фокуси и фокусници”, “По следите на Скотланд ярд”, „Трупове в Холивуд”, „Индийски слънчев хороскоп”, както и първите родни учебници по астрология. Участник е в телевизионни предавания, канят го да изнася лекции на семинари по парапсихология и астрология в различни градове на Европа.
– Като астролог със завидна репутация, кои са най-важните неща, които трябва да знае за себе си един човек?
- Смисълът на месеца и денят, в който е роден, понеже те упражняват влияние върху него през целия му живот, също и негативните си черти.


- Защо негативните черти? 
- От моята практика съм установил, че хората искат да им говориш за положителните им качества, а за негативните си не искат да чуват, нито да се съсредоточат върху тях. Но признавайки ги поне пред себе си, те ще съумеят да ги смекчават и така да не си вредят при взаимоотношенията с другите хора.  В астрологията колкото е важно влиянието на рождения месец и ден  за развитието на живота ви, толкова е важно да познаваш негативните страни на хороскопа си, за да ги култивираш до степен да не ти пречат. При повечето хора има страшно заинатяване да признаят собствената си грешка и лошотия, докато за другите веднага я назовават. 

- Може ли да разберем само по зодията някои от  досадните черти на човека?
- Аз  бих ги изредил, за да може роденият  в съответния  зодиакален знак, да направи усилие поне в признаването им пред самия  себе си и да се устреми към постепенното им преодоляване. Не е лесно!

При  Овен това е неговата припряност. Ще ви повтори пет пъти, че закъснява,  ще му се стори, че вие сте, който му пречите, а а  ко се ядоса, ще стане агресивен. После бързо ще забрави, но вие ще останете с обидата, която не заслужавате.

Телците са склонни към твърдоглавие, доста са мързеливи и очакват другите да вършат „слугинската работа”, да се грижат за тях сякаш са им длъжни  по принцип. 

Близнаците често са непредсказуеми, един път така, друг път иначе. Могат да се самонавиват  и от една започнала  дреболия да направят грандиозна  разправия. Но ако положат усилия върху тази си досадна черта, те биха потушили в зародиш излишното усложняване на нещата.

Ракът е склонен към  мрачни настроения, често  мнителността му пречи да бъде обективен и все има наум, че другите говорят срещу него. Даже близките му изпитват потиснатост край него, страхуват се да говорят.

Лъвът до такава степен  напомпва егото си, че дори не изслушва чуждото мнение. Каквото каже, неговото е вярно. Не търпи критика и има нужда от постоянно внимание,  да се налага дори в обикновен разговор. Затова и често не успява да реализира иначе високия си потенциал.

Девата критикува открито другите с лека ръка. Перфекционисти  до детайлно  изпипване, те не признават, че има и други способи за добро правене на една работа .Това в комбинация с лесното им изнервяне е крайно досадно и натоварващо за околните. 

Везната в постоянните си колебания   няма да успее да вземе радикалното решение, когато се налага, ще пропусне шанса си. Ще ласкае  някого, когато не е нужно, ще скрие истината от страх да не обиди  другия, пропускайки така своята полза и заслужено внимание.

Хората от зодия Скорпион ще ви объркат с погрешно впечатление за себе си, че са слаби,  раними и даже съвсем безвредни, но това е само една фасада. Скорпионът  играе винаги по собствените си правила и те са манипулация и контрол над останалите.  Но това може да им изиграе лоша шега. Имат да се преборят с двуличието.

Стрелецът няма равен към нови и модерни неща. Склонен е да задоволява своите прищевки, без да се съобразява с близките си и не приема „не” за отговор.  Голям инат и е склонен да се държи грубо към обкръжението си. Околните дълго търпят, но в един ден избухват. 

Козирогът  успешно се сдържа, даже е срамежлив,  но по свой начин демонстрира, че сте под нивото му. Безмилостен е с мълчание да покаже високомерие само с поглед. Силно егоцентричен, той често се отзовава поради своето самодоволство и всезнайство в ситуация „без вина виновен”. Високото му мнение за себе си не е без основание, но му докарва апатия.  

Водолея в стремежа си да спазва правилата, често се прави на това, което не е .Могат да играят цял живот роля, но това става досадно и уморително за близките им. Искат да изглеждат нестандартни, но стигат до маниерност и започват да изглеждат смешни в очите на околните. Тяхното възпитано поведение ги притиска психически. 

Рибите често се губят в своя свят на мечти. Наумяват си за някого, че е техният човек, и не искат да приемат реалността, което също е доста негативна личностна черта. Защото по този начин сами си пречат да имат до себе си реален човек, когото те все не забелязват или са хладни към неговото  присъствие.

- Наскоро един астроном Джейсън Райт откри „странна звездна система”, както я нарече,  която според него е съставена от извънземни. Много се говори, че извънземните са тук,  че  ни предпазват от глупостта ни да се избием и съсипем планетата?
- Астрономът има своя хипотеза. Но един друг учен от  Австралийския национален университет смята, че за да е обитаема една планета, формите на живот трябва да регулират парниковите газове, въглеродния диоксид, за да се поддържа стабилни температури на повърхността. Преди  4 милиарда години не само Земята, но и Венера и Марс вероятно са били обитаеми.  Но Венера се е превърнала в нещо като парник, а Марс е навлязъл в ледникова епоха. Животът на Земята е успял да контролира тези параметри до ден-днешен, благодарение на което съществуваме, въпросът е да не ги съсипем – това са думите на австралийския професор. 

За мен по-интересни са паранормалните явления, парапсихологията. Няма дом, в който да не е имало усещане за невидимо присъствие. 

Починали близки, сякаш погалват по главата близките си, сякаш минават като лек вятър край тях, други ги сънуват с точно определени думи, които после се сбъдват. В къщата на току-що починал, цяла седмица са усещали характерната му миризма. Домашната котка внезапно скача и хуква из къщата или се взира в една точка, сякаш там има някой.  Дадена вещ, за  която можете да се закълнете, че стои винаги на определено място, изведнъж изчезва.  След време я намирате пак на същото място.  Ами внезапни стъпки и проскърцване, захлопната врата, при идеално тих ден.

Да, има много необясними явления и срещи. Ами когато дълго време в главата ви се върти определено желание и призовавате към Космоса то да се сбъдне – и то се сбъдва?! 

- Вие имали ли сте подобно  сбъднато желание?
- Когато в осемдесетте години работех в Ирак, бях администратор на един голям строеж на завод в град Басра. И когато започна войната  Ирак – Иран ние решихме да бягаме оттам. Дойде на строежа самият Саддам  Хюсеин да ни убеждава да останем. Но ние си заминахме. Тогава си помислих, да стане така, че един ден да направя хороскоп на самия Саддам.
Човек не е безпомощна пионка в ръцете на съдбата – това го казвам на всеки мой клиент, пише го и във всеки учебник по астрология. 

И веднага ви давам един пример с римския император Диоклециан. Той освен владетел е бил и велик астролог, прави си хороскоп  и вижда аспект на катастрофа за себе си. Решава да се откаже от властта и става градинар. Отглеждал зелки. Молили го сто пъти  да се върне да управлява Римската империя. Той категорично отказвал. Ще ме заколите, отговарял. Искам да си изживея живота щастливо. Така и станало. Като градинар отглеждал най-хубавите зелки в цял Рим. Саддам, ако беше ме послушал, с милиардите си щеше да бъде приет навсякъде, още повече че тогава не бе толкова сатанизиран. 

Савка ЧОЛАКОВА
……………………………………………………………

Саддам не ме послуша и сгреши

Из интервю, публикувано във вестник „Стандарт” 

- Г-н Апостолов, как за втори път попаднахте в Ирак? 
- Ще започна малко по-отдалеч. Покойният Мистър Сенко обичаше  всеки ден да ходи в кафето на някогашния хотел „София“, днес „Радисън“. Аз също  се увличах от илюзионното изкуство и се въртях край него. Там идваха арабски и  палестински студенти. Опознахме се. Те научиха, че се занимавам и с астрология.  Тогава доста се бях прославил с тези си способности. И когато започна да назрява  новият конфликт, става въпрос за „Пустинна буря“, един от тях дойде при мен и  каза: Искаш ли да ти организирам една безплатна екскурзия до Ирак? 

- Не се ли страхувахте да тръгнете в такова напрегнато време?  
 - Бих казал, че ме загложди носталгията и си казах защо не.  Освен това тогава, през 1990-а, тук ставаха промените, интересувахме се само от  вътрешната политика. На това, което става по света, гледах с периферията на  окото. 

- След поканата не се ли заинтересувахте какво ще  правите?
 - Казаха ми, че е приятна изненада. Познавах хората и не ги подозирах  в нещо нечисто. Предположих, че трябва да свърша някаква работа. Така тръгнах.  Пристигнах по мрак. Посреща ме лимузина с тъмни стъкла. Това бе първата ми  изненада. Спираме и влизам в едно подземие. Продължаваме по много дълги коридори  и изведнъж се озоваваме в една суперлуксозна приемна. Хората, които ме  придружават, са облечени в черни костюми и бели ризи. Веднага си помислих, че  бившите ми колеги са ми уредили някаква работа. И в този момент влезе Саддам  Хюсеин. 

- Как се почувствахте? 
- Много изненадан. Той каза: Здравей. Помниш ли ме? Естествено,  отговорих. Той продължи: И аз те помня. Удивителна памет. Интересувам се на  какво дължа честта? Той каза: За теб се носят легенди. А и тук има един голям  твой приятел. Това съвсем ме сащиса. Щях наистина да падна, когато изведнъж  влезе мой състудент иракчанин, с когото заедно учихме в Берлин. Тогава той също  се интересуваше от астрология и вероятно е насочил Саддам към мен. 

- Хюсеин ви е викал да му направите хороскоп? 
- Да. И като разбрах това, започнах да се смея: Вие между Тигър  и Ефрат сте измислили тази наука, а викате мен. Саддам казва: Тук вече няма  такива майстори, както в Гърция, където е създадена философията, няма философи.  Казвам: Добре. Ще ви направя. После взех необходимите ми данни и се разделихме.  Заведоха ме в един апартамент. Луксозен. Вътре телевизор и видео.
 
- Какво направихте после? 
- Изработих така наречения радикален, рожден хороскоп. На  другия ден пак ме водят при него и му казвам: Слушай. Ти си обречен да се  издъниш. Това е абсолютно сигурно, защото Сатурн, планетата на злото, е в полето  на твоята професионална реализация. Хора като теб се стоварват не от кон на  магаре, а от кон на земята. Рано или късно. Той пита: Все пак рано или късно?  Кога? Не му отговарям. Давам примери: Сатурн в десетото поле на хороскопа са имали - последният руски император Николай и неговият съветник Распутин, цялата  нацистка камарила: Хитлер, Химлер, Гьобелс, Гьоринг. 

- Как Саддам реагира на думите ви?
- Като чу това, се ококори. Пита: Кой друг? Двамата братя  Кенеди, казвам. Той: Не думай, бе. 

- А Саддам послуша ли ви? 
- Не, и видяхте какво стана. Като му се размина първият път, трябваше да изчезне с шестте милиарда долара и да се спаси, но той не го  направи.

Исак ГОЗЕС

ОЩЕ ИНТЕРЕСНИ ЧЕТИВА ЩЕ НАМЕРИТЕ В НОВИЯ БРОЙ НА "ШОУ", КОЙТО ВЕЧЕ Е НА ПАЗАРА