Рекорден брой американци гласуваха предварително на президентските избори, които ще приключат днес, предават световните осведомителни агенции.

До момента са гласували 98 милиона души, което означава, че за първи път в историята повече хора са гласували предварително, отколкото на изборния ден.

Това може да доведе до някои промени в изборната нощ: на места резултатите може да излязат по-бързо, а на други да има голямо забавяне.
Коронавирусът също може да забави гласуването и преброяването.

Победителят вероятно няма да бъде обявен във вторник полунощ. Но това не е необичайно - преброяването на бюлетините продължи и след изборната нощ през последните три от пет вота - 2000, 2004 и 2016 г.

От друга страна ние може да имаме и резултати от президентската битка през нощта, ако единият от кандидатите постигне решаващи победи в ключови щати. Данните от високата избирателна активност могат да покажат как изборите се развиват.

Ранното гласуване приключи и изнесените цифри от Майкъл Макдоналд, професор от Университета на Флорида, който ръководи проекта US Elections Project показват, че общо 97 930 639 милиона души са гласували.

35 497 078 милиона са гласували лично, а 62 433 560 по пощата. Това представлява 2/3 от пуснатите бюлетини през 2016 г.

Преди Макдоналд прогнозира, че около 150 милиона американци може да участват на изборите. Това в проценти би означавало най-високата избирателна активност от 1908 г.
Много щати отчетоха рекордна избирателна активност дори преди да настъпи изборният ден.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ