Май единствено медиите се сещат за остаряващите филмови любимци, които креят с мизерни пенсии далеч от прожекторите и камерата, без роли и публика, и поддържат в социалните мрежи виртуално отношения с оскъдния кръг засега все още живи приятели. Такъв е случаят и със Сашка Братанова.
А като казвам, че медиите се сещат, то е обикновено при конкретен и нерадостен повод. При Сашка това беше неотдавнашната кончина на екранния й партньор от “Момчето си отива” Филип Трифонов. А малко преди това тя скромно отбеляза 70-годишния си юбилей. Тогава се отвори за пореден път и кошницата с клюките, най-сочната от които бе шестгодишната й гореща връзка с актьора Рашко Младенов, докато той беше женен за режисьорката Маргарита Младенова и с която така и не се раздели.

Но не се и събра със Сашка, която му роди близначките Вяра и Надежда и ги отгледа сама, без негова помощ. Те пораснаха, естествено, независимо че не знаеха кой е истинският им татко, и наричаха биологичния “чичо”.
Любопитно е, че житейските романи на Филип - Фипо, както му викаха - и Сашка също си приличат 

Докато той поддържаше любовна връзка с Ирен Кривошиева, Сашка беше с Рашко Младенов. Най-скандалното е, че втората двойка репетира заедно под режисурата на съпругата Маргарита, която, както обикновено се случва, изобщо не подозира изневярата! А за връзката на Ирен с чаровния Стефан Данаилов се разбра малко преди неговата съпруга да почине! 
В една от най-хубавите си роли от филма "Момчето си отива", в която партнира с отишлия си неотдавна Филип Трифонов.

Рашко признава децата чак когато са на четири, а годината е 1990-а. Малко по-късно част от трупата на общинския театър “София” избира свободата - минава оттатък Перловската река и основава нова сцена “Зад канала”. Една от подкрепилите реформата е Сашка Братанова. Малко след това, съвсем млада и доста преди законовата пенсионна възраст, тя е изхвърлена на улицата.

По-късно медиите коментират - сама жена с две малки деца, тя става жертва на театралната реформа в най-гадните години на прехода в средата на 90-те. Двете с нейната посестрима по съдба - също актриса, също родила дете на женен мъж и също артист, само че Йосиф Сърчаджиев. Пепа Николова е изгонена от Сатирата. Двете бивши кинозвезди, които са се срещнали в култовия филм “Най-добрият човек, когото познавам”, си правят собствен спектакъл и тръгват из страната. За да вържат двата края и да отгледат децата си. Е, отгледаха ги! Изучиха ги! И децата поеха собствения си път! 

Сашка завърши трудовия си стаж с минимална заплата, за което и получава минимална пенсия 
И продава апартамента си, за да се издържа, заживява в този на майка си. Пробва се като рекламна агентка, но за кратко. И единствено за пари. Подробности от живота! Атрактивни ли са? Или просто са всекидневие?

Чаровната и скромна Сашка притежава особен чар и талант, които показва още като студентка във ВИТИЗ в “Петимата от Моби Дик”. А “Момчето си отива”, ”Сиромашко лято”, “Баш майсторът” и други станаха култови в киното - заради целия екип, който я уважаваше, ценеше и обичаше. Друга любима медийна тема за интервюта е участието й във филм за Ванга, в който тя играе нейна помощничка.

Руски филм за пророчицата, не български. Ходи по кастинги, става статистка в чужда продукция, дори чисти входове. Снима успешна реклама, после участва в някои сериала- “Тя и той”, “Стъклен дом”, “Къде е Маги”. 
Животът продължава, а всичко останало са подробности!

Надежда СТАМБОЛИЕВА