До инцидент се стигна в избирателната секция в българското консулство в турския град Бурса. Там имаше сбиване, като единият от участниците в беше отведен от полицията за разпит, предаде БНР:

Един български гражданин, част от групата представители на партии, които следят за нередности по време на вота в Турция, се намира в полицията в Бурса. Не е арестуван, ни увери самият той.

На място в секцията в консулството в Бурса е пристигнал и консулът. С него беше и Седик Йълмаз от местните изселнически организации:

„В момента ние дойдохме да проверим, с консула говорихме. В момента няма никакви трудности“.

От турската полиция, която охранява секцията в консулството в Бурса, са съобщили, че:

„Това е било (конфликт – бел.ред.) между двама избиратели, на опашката двама души  (са казали – бел. ред.): Първо аз ще гласувам. Обаче охраната се е намесила и казаха: Разделихме ги. В момента, казва, няма никаква такава ситуация“, уточни Йълмаз.

До напрежение и намеса на полиция се стигна и в двете секции в истанбулския квартал "Авджълар". Там в началото на изборния ден се появиха застъпници от партия - същите, които предизвикаха хаос и спиране на изборния процес на вота през април.

Изборният ден в "Авджълар" започна спокойно, а хората се радваха колко бързо и лесно става гласуването с машини.  
"Всичко е на екрана, вижда се. Достатъчно е да го знаете, да имате очила".

Опашки нямаше, но напрежението избухна буквално за секунди с пристигането на застъпник на партия, който твърди, че попълването на декларациите за вота извън секцията и то не самостоятелно, е нарушение на закона. 

"Декларацията може да се попълни предварително".

Застъпникът на партията беше изведен навън за идентификация от турската полиция. На място беше и представител на консулството, който каза, че той трябва да бъде допуснат. Вътре председателят на СИК не позволи да бъде прекъснат изборния процес. 

Въпреки това напрежението ескалира и се стигна до призиви да се намеси турската полиция.

Застъпници на още две партии наблюдаваха вота от началото на деня.

Декларациите за гласуване в чужбина ще се приемат, независимо от това къде са попълнени и подписани.

От Министерството на външните работи съобщиха, че са получили писмо от ЦИК, с което комисията уведомява, че с протоколно решение от днес е  приела декларациите по чл. 33, ал. 2 от Изборния кодекс – Приложение № 22-НС от изборните книжа, да бъдат приемани, независимо от това къде са попълнени и подписани от избирателите.

МВнР е уведомило за това решение в спешен порядък всички дипломатически и консулски представителства, които да разпространят информацията и до секционните избирателни комисии извън страната.