Върховният административен съд се изплаши и клекна на зелените. Съдиите окончателно разпоредиха, че трябва да се извърши екооценка на Национален парк Пирин.

За каква екооценка става въпрос след като до момента няма внесено инвестиционно намерение за никаква дейност в парка, коментираха експерти от Министерство на околната среда и водите.

Официално няма искане за втори кабинков лифт, други съоръжения или писти. Разбира се ако бъде внесено подобно намерение, тогава трябва да се направи екооценка и да се мине през всички законови процедури, допълниха експертите. Според тях съдиите не са тесни специалисти, не разбират екологичните разпоредби и по този начин се излагат. Явно са били притеснени от кресливите зелени. Правосъдие обаче по този начин не се прави. 

Магистратите оставиха в сила решението на ВАС, с което беше отменено решението на министъра на околната среда и водите Нено Димов да не извършва екологична оценка на националния парк.

Административното дело беше образувано по касационна жалба на екоминистъра относно Решение № ЕО-1 от 01.03.2017г., издадено от министъра на околната среда и водите да не се извършва екологична оценка на проект на актуализация на План за управление на Национален парк "Пирин" за периода 2014г.-2023 г.

Решението на ВАС означава, че заради забавянето и множеството обжалвания, новият План за управление на национален парк Пирин ще бъде приет след като изтече неговият срок на действие (2014г.-2023г.). Сегашният план отдавна изтече.

Решението също сочи, че през същата процедура ще трябва да преминат и Национален парк Рила и Природен парк Витоша. Трите парка имат изготвени нови планове за управление, които все още не са приети, а са на стойност около 8 милиона лева. И при трите парка може да се получи така, че плановете да бъдат приети след като е изтекло тяхното действие.

Сега се очаква да бъдат правени конкурси за изпълнители на екологичните оценки, които са обжалваеми. След това със сигурност ще се оспорят в съда и готовите оценки. Така, че в близките 5 години реално едва ли ще има нови планове за управление на трите парка, а ще останат в действие старите, които ограничават човешката дейност, спорта и туризма.