Арестант от Хасково стоял три месеца незаконно зад решетките, защото съдията забравил да изпрати навреме решението, с което му налага условна, а не ефективна присъда. Името на съдията е Мартин Кючюков от хасковския районен съд, показва проверка на кореспондента на "Труд" в града.
За това прегрешение на магистрата Висшият съдебен съвет го наказа с намаляване на заплата с 10% за срок от 6 месеца -задето "не си изпълнил служебните задължения и това довело до нарушаване на правата на гражданин". Пламен Стоилов от дисциплинарната комисия отказа да съобщи пред медиите името на съдията /защото решението на съвета не било влязло в сила/, както конкретното му прегрешение. Но обясни, че гражданинът, чиито права са нарушени всъщност бил съден за многобройни кражби при условията на продължаващо престъпление. ВСС установил, че въпросният съдия бил много натоварен с дела и за това наказанието му било по леко.
ВСС потвърди наказанието "обръщане на внимание", наложено на петима магистрати, сред които и на съдия Димитрина Ангелова от Софийски градски съд, заради гафа по делото срещу Николай Методиев - Пилето. Съдийката не забелязала навреме сгрешена дата в обвинителния акт, с което се забави делото. Прокурорът обаче не е наказан, макар грешката да идва от него. "Работна група от ВСС проверява случая, аз ще изчакам становището й, няма да предрешавам нещата", заявява за "Труд" градският прокурор Николай Кокинов, който бе повишен в ранг върховен прокурор.
ВСС отвори процедура за избор на шефове на 9 районни съдилища, сред които и Софийски районен съд и на Административния съд  във Варна, чиято шефка бе уличена в подкуп и уволнена. /БЛИЦ