СДС-Ловеч ще организира организира за пореден път шествие-поклонение до бившия лагер на смъртта "Слънчев бряг ". Процесията тръгва на 21 март от 10,30 ч от площада пред сградата на областната администрация.
На миналогодишната панихида в памет на жертвите на комунистическия режим Ловчанският митрополит Гавриил заяви: "Злокоба тегне най-вероятно над Ловеч заради престъпленията в лагера на смъртта "Слънчев бряг"! Бог би могъл да опрости Ловеч заради лагера, но единствено след упорито молитвено усърдие от жителите му! Концентрационните лагери са най-страшното изобретение на злия човешки гений, на човек, съединил се с дявола. Според светите отци, когато човек се съедини с дявола, той става по-страшен и от самия дявол. В тези лагери е имало садисти, а садизмът е тежък, страшен грях. Да изпитваш наслада от страданията на друг, да предизвикваш мъки, за да им се наслаждаваш, такава наслада е сатанинска. Дай, Боже, това никога да не се повтаря повече!"
Над 200 души участваха в поклонението тогава, сред тях бяха и вече бившият лидер на СДС Пламен Юруков,  депутати, кметът на Плевен Найден Зеленогорски, местни сини активисти. Юруков обеща, че устните спомени и изповеди на родните лагеристи и политзатворници след 1944 г. за патилата им зад решетките ще бъдат заснети с цел техните страдания, героизъм и борба срещу комунизма да бъдат съхранени за българите през следващите столетия. Ексседесар номер 1 на България обеща и да бъде изграден параклис в лагера, като огласи, че част от средствата за богоугодния градеж вече били събрани. Година по-късно обаче параклис няма.
Единствен дядо Гавриил изпълни обещанието си да постави плоча в памет на загиналите в лагера на смъртта "Слънчев бряг". Тя бе вградена и осветена върху скала под лагера на пътя Ловеч-Троян в присъствието на бившия премиер Димитър Попов.
Гергана Димитрова, БЛИЦ