СДС няма да подкрепи бюджета на НЗОК и категорично се противопоставя на опита за кражба от здравните вноски на българските граждани. Това обяви Ваньо Шарков в специална декларация след заседание на НИС на синята партия, предаде репортер на БЛИЦ.
Народното събрание ще гледа днес на първо четене бюджета на здравната каса. Според СДС този бюджет е най-голямото доказателство за крадливостта на социалистите.
"Да вземеш от парите, събрани от здравноосигурителни вноски, и то 400 млн. лв., и да ги дадеш на БНБ се нарича кражба", посочи Ваньо Шарков.
Този бюджет, вместо да осигурява, ограничава достъпа за всички хора до качествено здравеопазване. Той прави невъзможно гарантирането на своевременна медицинска помощ и показва пренебрежението и унизителното отношение на социалистите към лекари, медицински сестри, акушерки и санитари, твърдят от СДС. Затова синята партия ще гласува против него и ще настоява за промени между двете четения на закона. СДС подкрепя исканията на работещите в здравеопазването, на пациентските организации и синдикатите, които остро се противопоставят на определения бюджет.
"Всяка година управлението на тройната коалиция спестява в циничен излишък пари, които е можело да задели за здраве, пенсии и образование", посочи Иван Колчаков. Според него заделените средства за тези цели са два пъти по-ниски от тези, които се разпределят в страните от Европейския съюз.
"6 млрд. лв циничен излишък се разпределя в обръчите от фирми на тройната коалиция", посочи Колчаков. По думите му СДС не може да търпи безнравственото, крадливо и лъжливо управление на тройната коалиция.
Петя Шекерлетова, БЛИЦ