Районен съд-Монтана одобри споразумение между Районна прокуратура-Монтана и защитата на обвиняемия Б. П. М. за наказание от 6 месеца „Лишаване от свобода“ условно и 5000 лева глоба за купуване на гласове на парламентарните избори през месец юли тази година, пише BulNews. 

Според доказателствата по делото на 9 юли 2021 г. в село Владимирово, област Монтана Б. М. П. - зам.-кметът на община Бойчиновци, организирал чрез В. Б. М. от Владимирово, даването на имотна облага - по 50 лева на 15 жители на селото - сума в общ размер от 750 лева, с цел да ги склони да упражнят избирателното си право на изборите за народни представители на 11 юли 2021 г. в полза на политическа партия „Републиканци за България” с № 21 в интегралната бюлетина.

Пред съда Б. П. М. - 43-годишен, със средно образование, неосъждан, се призна за виновен и заяви, че доброволно подписва споразумение за наказание 6 месеца „Лишаване от свобода“, което се отлага за изпитателен срок от 3 години, както и на 5000 лева глоба в полза на държавата.

Според споразумението обвиняемият Б. П. М. се лишава и от правото да заема държавни и/или обществени длъжности, свързани с упражняване на избирателните права на гражданите за срок от 6 месеца.

Определението е окончателно и не подлежи на обжалване.