Не цензът, а технологията ограничава купения вот, смята доц. Алексей Пампоров, социолог и антрополог от Института по философия и социология към БАН. В специалното изборно студио на bTV той отбеляза, че купеният вот се ограничава именно защото липсва механизмът с изнасянето на предварително попълнени бюлетини.

По думите му „Столипиново“ ще гласува в Дюселдорф и Дортмунд, защото една трета от махалата в момента е в Германия.   

„Продавачите на гласове ще са активисти не само на всяка партия, но и на всеки заблуден индивид, който реши да купува гласове от хора, които не познава“, коментира доц. Алексей Пампоров.

„При истинските схеми на купуване на гласове обикновено се плаща, когато има резултат. Често пъти един човек може да продава за много партии, той просто си има пул от хора и се договаря кой какво иска“, добави той.

Според Тихомир Безлов от Центъра за изследване на демокрацията, проблемът с разпределянето на гласовете се появява още през 2014 г.

„Тогава, подобно на служебното правителство сега, се направи опит да са ограничат рисковите секции. Тогава имаше две стратегии – едната беше, че лидерите не взеха пари, за да не рискуват и секциите останаха с много ниска активност. Другата стратегия беше, че поделиха вота между няколко партии“, обясни Тихомир Безлов.

„Дали сега е подействала стратегията на това служебно правителство, ще стане ясно, когато видим резултатите и видим аномалиите“, смята той.

Според него сега вероятно рисковите избирателни секции са между 750 и 2500.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ