Въззивният съд реши да се произнесе в срок по дело срещу Димитър Желязков-Митьо Очите и още двама негови авери, в които при проверка на КПП “Враня” е открито оръжие, за което адвокатът на очите Илиян Василев твърди, че е за влечуги, предаде репортер на Агенция БЛИЦ.
Акцията е проведена на 2 февруари 2004 година и от тогава няколко съдебни експертизи не са в състояние да определят какво е точно приложението на пищова. В Съдебната зала днес адвокатът на Очите протестира, че не може прокуратурата и експерти да си променят пет пъти позицията пред Темида. Според него, ако не е имало медиен интерес, това дело нямало да стигне до съд. Експерти са определили, че пищовът е със сачми и е абсолютно безвреден за хората. Той се е използвал, за да се обстрелват влечуги. Според защитата на Очите пистолетът е намерен в същото състояние, в което е закупен, а оръжието се е продавало съвсем свободно, когато е било закупено. Адвокат Илиян Василев не отрече, че пистолетът се води огнестрелен. Но той е категоричен, след като е купен свободно, притежателят не трябва да носи отговорност.
Защитата на Димитър Желязков протестира срещу това, че полицаите не са направили обиск на място. А Желязков е бил поканен в служебния автомобил едва ли не като ВИП-персона. Никой не е обяснил кой поема отговорността на иззетите предмети. В момента на обиска Желязков изкарал от джобовете си два документа за съвсем различни оръжия. Според адвокат Илиян Василев въпросният пищов е на другия подсъдим - Гочо Карагочев, който помолил Очите при проверката да изкара оръжието от жабката на колата. Адвокатите на тримата подсъдими протестираха, че пликчето с патроните се е изсипало на тротоара пред полицейското управление.
След заседанието Митьо Очите заяви пред журналисти, че въпросното оръжие не е негово. Съдът взе решение да се произнесе в срок.
Милан Николов, БЛИЦ