Пролетта е времето за освежаване - не само на настроението, но и на дома. Независимо дали планирате цялостен ремонт, предстои ви покупка на мечтания нов дом или планирате да се местите в необзаведено жилище, сега е времето да реализирате смело всички свои идеи. Време е за повече цвят. Който и от модерните нюанси за сезона да изберете – корал, жълто, тъмнозелено, синьо или лилаво, със сигурност ще внесете в дома си повече уют и свежест. Можете да се вдъхновите за желаната промяна и от умните начини за трансформиране на пространството или да добавите в дома си детайли, които имат решаваща роля за атмосферата у дома и подчертават стила ви.
 

Ипотечният кредит е изключително подходящ за реализиране на планове, които изискват по-голям размер на финансиране – като рефинансиране на други задължения, частичен или цялостен ремонт, покупка на имот или строеж на къща. Това е удобен вариант, при който имате възможност да получите освен повече средства, също изгодна лихва и по-дълъг срок за изплащане.
 
Това са основните причини, поради които продължава тенденцията за ръст в запитванията за жилищно кредитиране. От Пощенска банка отчитат, че са получили над 50% увеличение на исканията за нови жилищни кредити през първите два месеца на годината спрямо същия период на миналата година. Най-активно продължава да бъде търсенето на жилища в големите градове на страната – София, Пловдив, Варна и Бургас, които формират около 75% от ипотечния портфейл на Банката, като само 25% от търсенето е в останалите населени места. През 2018 г. и началото на 2019 г. продължава да се наблюдава търсене на по-големи имоти – основно на тристайни жилища с квадратура над 90 кв.м. Най-голям е интересът към монолитни жилища, ново строителство.
 
Анализът на финансовата институция показва още, че кредитополучателите на жилищни заеми са на възраст над 35 години, семейни с поне едно дете и среден доход от поне 2 000 лева на месец. Положителна тенденция е, че все по-често потребителите съобразяват размера на искания кредит с доходите си, като финансират покупката на жилище с около 30% собствени средства. Периодът, за който потребителите теглят кредити за покупка на дом, е около 23 години – доста под максималния срок от 35 години, който банката предлага. Клиентите търсят ипотечен кредит най-често за покупка на първо и основно жилище или рефинансиране на стар кредит. Основното, което интересува потребителите при взимане на решение за ипотечен кредит, освен цената, са доброто обслужване и доверието във финансовата институция.
 


Изборът на нов дом е важен момент, който освен финансиране, изисква също добро планиране и специфични знания. Нужен ви е надежден партньор и консултант, за да преминете по-лесно през процеса.
3 са важните стъпки, които ще ви помогнат при избора, според експертите на Пощенска банка:

1. Да посетите най-близкия център за жилищно кредитиране - за да се ориентирате както за размера на финансиране, който можете да получите, така и за избора на подходящ за нуждите ви продукт. Само през 2018-а година Пощенска банка откри 5 нови специализирани Центъра за жилищно кредитиране – 3 в София и по един във Варна и Плевен. Така общата бройка на този тип техни центрове в страната вече е 30. В центровете, освен цялостна консултация, ще намерите информация и за възможните отстъпки, които могат да бъдат получени чрез допълнителни продукти и услуги, предлагани от банката. 

2. Да се консултирате със специалистите в сферата – експертите в жилищните центрове могат да ви ориентират за целия процес по кандидатстване и усвояване на кредита − от подготвянето на необходимите документи до получаването на самото финансиране. 

3. Да изтеглите кредита във валутата, в която получавате доходите си – хубаво е да имате представа какви ще са месечните ви разходи по кредита и да прецените каква част от семейния бюджет ще бъде необходима за изплащането му. Добре е преводът на месечното ви възнаграждение и спестяванията да са в банката, в която е и кредитът ви. Така по-лесно ще управлявате финансите си, освен това ще можете да ползвате различни преференции. 

В Пощенска банка можете да се възползвате до края на месец май от промоционални условия за ипотечни кредити с лихвен процент от 2,8 %. Към тях има и допълнителни предимства, като възможности за отстъпки, парични бонуси чрез иновативната сметка за заплата „Супер сметк@” и пакетни програми за комплексно банково обслужване, застрахователните пакети „Живот“ и др. Можете да заявите и уникалния за пазара „Спестовен жилищен кредит“, с който да получавате повече от своите спестявания, без да губите възможността по всяко време да ги ползвате за други свои нужди.
 
Освен в специализираните центрове и в клоновете на банката, клиентите могат да се консултират с експерт и да кандидатстват за кредит в разговор с мобилен банков експерт или онлайн видео консултация през Skype, която могат да заявят на www.postbank.bg, както и на имейл [email protected].