Ген. Стефан Янев - секретар на президента Румен Радев, по сигурността, коментира промените в закона за МВР и отхвърлянето на ветото на държавния глава.

За мен беше очаквано отхвърлянето на ветото, каза той.

Президентът винаги се е ръководел от принципи и в този случай не е направил никакво отстъпление. Част от мотивите за ветото е, че се прави дублиране на функции и правомощия между МВР и НСО, обясни ген. Янев.

Той заяви, че дублирането е в параграф 6, ал. 8, където се казва, че охраняваните лица по смисъла на закона на НСО имат право да се откажат и тяхната охрана да бъде поета от МВР.

Когато човекът си избере кой да го охранява, по думите му, са възможни казуси с координацията между отделните служби.

Във вътрешен план охраната на лица е високо специализирана дейност, осъществявана от хора имащи дългогодишна подготовка и специализация и може само да се възхищаваме на техния професионализъм, посочи той.

По отношение на твърдението, че НСО е службата на президента, ген. Янев заяви, че отговорността и задълженията на президента към НСО са описани много точно в закона за НСО - да назначава и освобождава ръководителя на службата, съвместно с МС, да повишава в звания офицерите и да утвърждава щатното разписание. Върху контрола на НСО имат отношение и Народното събрание и изпълнителната власт,  по отношение на бюджета, каза той.

Не съм съгласен с думата слугинаж. Познавам специалистите отдадени на работата си. Ако има целенасоченост тя е против професионализма на тези хора. Той заяви, че подозира кампания срещу НСО.