Джипитата готвят ефективни протести след 22 ноември, ако финансовото министерство не завиши бюджета на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) и в частност този за първичната извънболнична помощ, а здравното министерство не одобри предлагани от тях промени. Това съобщи председателят на сдружението на общопрактикуващите лекари д-р Любомир Киров.
Семейните лекари ще започнат да спират работа за няколко часа след 22 ноември в знак на протест. Разликата между предложения бюджет на касата и ведомството за първична извънболнична помощ е 46 милиона лева, съобщи още д-р Киров. НЗОК поиска бюджет от 2,3 млрд. лв. за 2009 г., но от Министерството на финансите одобриха само 1,9 млрд. лв. Здравната каса поиска в началото на месеца да харчи цялата здравна вноска, но от ведомството решиха увеличението с 2% на вноската за следващата година да отиде в резерв.
По този повод  д-р Любомир Киров заяви, че ще поиска среща с министър Пламен Орешарски. Не можем да си обясним мотива, по който тази огромна сума от 400 милиона лева трябва да бъде вкарана в големия резерв в БНБ на здравноосигурителната каса. Това са парите на здравноосигурените лица. Те се събират от нашите вноски и трябва да бъдат употребявани единствено и само за произвеждане на здраве, каза още Любомир Киров. Според него за последните няколко години 1000 общопрактикуващите лекари са напуснали работа. /БЛИЦ