Втори ден в социалните мрежи и форуми, както и в сайтове, свързани или собственост на подсъдимите Цветан Василев и Иво Прокопиев, се мултиплицира фалшивата новина, че жената на председателя на ВКС Лозан Панова – Елисавета, е купила апартамента в кв. “Изгрев” на силно занижени цени (225 евро за кв.м. – 382 евро за кв.м.), защото тя е отстъпила правото на строеж върху парцел на фирмата “Артекс”.

Проверката ни установи, че автор на фалшивата новина се оказва Весислава Танчева, която в последните месеци се изявява в сайта на Огнян Стефанов - Агент Академик, работещ за интересите на Цветан Василев. Сред разпространителите на фалшивата новина е и бившият кришнар и отлъченият от партията на задкулисието “Дай, България” бивш протестър Асен Генов. Лъжата, че Панова е продала на “Артекс” парцела дори бе мултиплицирана от Генов в ефира на Нова, а “компетентният” водещ на БТВ Антон Хекимян също я пусна “случайно” в ефир, докато слушаше нарежданията на редактора в слушалката си.
 
Каква е истината?
 
В нотариалния акт от 10 април 2013 г., който самата Елисавета Панова разпространи във вторник, е посочено, че “Артекс” продават на жената на председателя на ВКС – апартамент от 172 кв. и два гаража с обща площ 39 кв.м., както и идеалните части от парцела, находящ се на ул. “Елемаг” 32 в столичния кв. “Изгрев”.
 
Агенция БЛИЦ направи подробна справка в Имотния регистър, която безусловно разкрива, че придобиването на парцела, на който “Артекс” през 2013-2014 г. изгражда суперлуксозната сграда “Диамант”, се е случило в периода 2005 – 2009 г. Собственици на парцела са: Румяна Кулагина, която срещу парцела си получава апартамент от 153 кв. м, Нели Абаджиева, която срещу земята си получава апартамент, магазин и мазе на ул. "Васил Друмев", Златка Желева, която срещу своя дял от земята на ул. “Елемаг” 32 получава имоти в блок на “Артекс” на ул. “Самоков”, както и пари и Йордан Стоилов, който заменя своя парцел срещу имот на ул. “Райко Алексиев”. Нито един от собствениците на парцела на ул. “Елемаг” 32 няма общо с Елисавета Панова, показа справката в Имотния регистър.

Опитът жената на председателя на ВКС да бъде оневинена за скандално ниската цена, на която купува супер луксозния си имот, само показва, че подсъдимите са изпаднали в паника, че бъдещето на Лозан Панов в съдебната власт е предизвестено, а оттам и това, че шансовете им да получат оправдателни присъди за престъпления, в които са обвинени, сериозно намаляват.

Ивайло КРАЧУНОВ