Една от ваксините в най-напреднал етап на изпитвания може да попречи на повече от 90% от хората да се заразят с Covid-19, показва предварителен анализ, пише BG VOICE.

Разработчиците – Pfizer и BioNTech – определиха като „велик ден за науката и човечеството“. Тяхната ваксина е тествана на 43 500 души в шест държави и не са повдигнати опасения за безопасността.

Компаниите планират да кандидатстват за спешно одобрение за използване на ваксината до края на месеца.

Ваксината – заедно с по-доброто лечение – се разглежда като най-добрият начин да бъде сложен край на  ограниченията, наложени за спиране на разпространението на COVID-19.

В крайните етапи на тестване са над 10 ваксини, но тази е първата, която показва резултати. Тя използва напълно експериментален подход – който включва инжектиране на част от генетичния код на вируса – с цел обучение на имунната система.

Необходими са две дози в интервал от три седмици. Изпитванията – в САЩ, Германия, Бразилия, Аржентина, Южна Африка и Турция – показват, че 90% защита е постигната седем дни след втората доза.

Pfizer вярва, че ще може да достави 50 милиона дози до края на тази година и около 1,3 милиарда до края на 2021 година.

Съществуват обаче логистични предизвикателства, тъй като ваксината трябва да се съхранява на ултра-студено, при температура под минус 80° С.

Има и въпроси за това колко дълго ще трае имунитетът.

Д-р Алберт Бурла, председател на Pfizer, каза: „Ние сме значителна стъпка по-близо до предоставянето на хората по целия свят с така необходимия пробив, който да помогне да се сложи край на тази глобална здравна криза.“

Великобритания вече е поръчала 30 милиона дози от ваксината.