Магдалена Гигова е дългогодишен журналист и неспасяем пътешественик. Написала е четири книги и е издала още шест в съавторство. В момента е водеща на предаването “Покана за пътуване” по програма “Христо Ботев” на БНР - всяка неделя от 18 до 19 часа. Публикува пътеписи на собствения си сайт www.dromomania.bg.

От рубриката “Виртуално пътуване” на вестник “Над 55” ще научавате как да пътувате най-евтино, най-безопасно и на най-интересните места по света и у нас.

Сейшелите! 116 прекрасни острова, от които едва 30 са обитаеми, предлагат на разглезения, но изтерзан от напрегнатото си всекидневие посетител всичко, от което се нуждае - лукс и уединение. Плажовете там са като победители в състезание за най-ситен пясък.

През цялата година температурата и на въздуха, и на водата е 27-28°С, без никакъв дъждовен сезон, цунамита и урагани. За да разберете хармонията на райското място, ще ви помогне информацията, че флагът на Сейшелите е поделен поравно между цветовете на двете основни политически партии. 
А върху герба са поставени представителите на флората и фауната, които се срещат единствено тук. Гигантската сейшелска костенурка под емблематичната местна палма “Коко де мер” са обединени от латинския девиз Finis coronat opus - “Краят увенчава делото”.
Гмуркането е задължително

За усещането за рай допринася и фактът, че на островите няма нито един хищник и нито едно отровно насекомо. Цялата държава е дивна тропическа градина, обрамчена от заливи с пясък като бита сметана. Ненапразно Уилям и Кейт избраха Сейшелите за своя меден месец. И далеч не само те.
За всичките 88 000 жители от разнообразни националности е осигурено безплатно средно образование, здравеопазване (вкл. и лекарствата), организирана система с облаги при закупуване на жилища и ефективна ипотечна програма. Но това няма никакво значение, ако кандидатствате за едно- или двуседмично сейшелско жителство в някой от 70-те луксозни хотела. Местните нямат намерение да строят повече, защото се стремят да водят природосъобразен живот.

Ако сте се почувствали леко разочаровани от скромния вид на единственото летище на островите в столицата Виктория, не се притеснявайте - раят е в съседство. Защото тук всичко е наблизо. Най-големият остров Махе е дълъг 27 км и широк 8. Основната причина за пътуване до Сейшелите е сливането с природата, а до каква степен ще го направите, зависи от вас самия.
Гигантска сейшелска костенурка

Някои сменят самолета с хеликоптер и отлитат веднага до съседните острови Праслин, Ла-Диг, Света Ана. Други предпочитат да го направят по вода. “Екстремистите” избират малки островчета, където споделят своя петзвезден бит единствено с екзотичните птици. Е, не липсва екзотика и при избралите относителната цивилизация. Да лежиш под сенките на дърветата и докато ти правят масаж, да отпиваш отвара от неземни цветя, наблюдавайки неистовата красота на залеза, е върховно преживяване. Ей това е идеа-лът за безделие! И за истински оздравителна процедура за тялото и душата.

Наричат един от ексклузивните хотели Maia “резерват за мизантропи и знаменитости”, заради уютното уединение, което предлага. В пищната тропическа градина, официално призната за най-красивата в Африка, се гушат 30 вили, скрити от чужди очи (и една от друга). Там често отсядат семейство Бекъм, близките на Михаел Шумахер и цяла плеяда кинозвезди, привлечени от екипа частни икономи, които се зачисляват към всеки гост и предугаждат желанията му.

Те универсално съчетават десетина професии в едно лице: сервитьор, барман, детегледачка, спасител, гид, събеседник и какво ли още не, включително и зоолог. Колкото да обяснят на госта, че курсиращите в небето птици всъщност са летящи лисици, но за разлика от далечните си роднини - прилепите, са любители на мангото. И че непрогледният мрак, който обгръща целия бряг през нощта, не се дължи на повик за икономии, ами е от грижа за гигантските сейшелски костенурки. Те се ориентирали по светлината на Луната и така новоизлюпените бебчета намирали пътя към дома.

Единственият град на архипелага - Виктория, се води най-малката столица в света със своите 25 000 жители. Ако си падате по невъобразимо пъстри пазари, най-добре е да я посетите в събота.
Пазарът във Виктория

Тогава цялото население в националното си многообразие се изсипва на тържището за плодове, зеленчуци и прясна риба. Заради навика да не опаковат улова, ами да го продават нанизан на връвчица, на доста магазини около пазара стои табела No fish! 

Повечето туристи доста безразсъдно си купуват огромните плодове на Коко де Мер - символът на Сейшелите. Тази рядка палма от времето на динозаврите живее до около 400 години, като мъжките и женските са отделни индивиди. Огромните й плодове (най-големите семена в света) са известни като “любовни ядки” заради формата си, наподобяваща част от женското тяло на юг от кръста. Но ако имате място в багажа - защо не? Има да хихикат близките ви в България.

Град Виктория е удивително чист, с непривична за нашенеца култура на движението. Повечето автомобили са малки (едрогабаритните са не само неудобни, ами са заплаха за екологията) и се движат с не повече от 30 км, командвани от двата столични светофара. Една от забележителностите показва чувството за хумор на сейшелците - часовниковата кула Смол Бен, миниатюрно копие на лондонския Биг Бен. Това, вторият официален език - английският, и лявото движение май са трите неща, останали от едните колонизатори - британците.

Французите са завещали част от кухнята си, примесена с апетитни креолски аромати. Е, и името на островите, които идват от Моро де Сешел - министър на финансите на Франция през 1754 година.
Да обиколите съхранените колониални сгради в центъра на града и да надникнете в храмовете на различните религии няма да ви отнеме повече от час. Останалото време може да прекарате в някоя от кокетните сладкарнички, където ще се затрудните какъв прясно изстискан сок да си поръчате при възможността да избирате между двайсетина варианта.

За втория обект от “задължителната програма” - Le Jardin du Roi, обаче се запасете с време. Кралската градина (в превод от френски) е култивиран още през XVIII век девствен лес. Французите навремето отглеждали сред дърветата подправки за своя монарх, откъдето идва и името на градината. Днес тя е частен резерват, но въпреки това входът е напълно безплатен и обществено достъпен.

Магдалена ГИГОВА