През последните няколко години държавата води неравна битка да си върне контрола в държавното училище НУКК, по-известно като Италианския лицей в Горна баня.

За 36 години училището беше превърнато в непревземаема крепост от „временно изпълняващата длъжността директор“ Величка Велянова – последният бастион на бившия тоталитарен режим. До 1989 г. в училището учеха само „талантливи“ деца на комунистическата номенклатура, а след това – също толкова „талантливи“ деца на властоимащите.

Разбира се, от кумова срама, в училището попадаха и деца на обикновени семейства, свързани по някакъв начин с духовната ни култура. А уникалният „принос“ на Велянова за развитието на тази култура, /за същото получаваше и най-високите държавни отличия/, бе, че върху основите на държавното училище изгради истинска бизнес-империя, оценявана от разследващи журналисти на десетки милиони. В изграждането на империята, като нейни съдружници, участват и няколко влиятелни и предприемчиви родители на „деца“ в Лицея, като същите са и основни играчи в Училищното настоятелство, в Обществения съвет, в частните фондации, асоциации, частно училище и частна детска градина /“Децата“ на въпросните родители отдавна не са ученици в Лицея, имат свои деца, а може би и внуци/.

Откакто подгониха Величка да сдаде поста в НУКК, /поради навършване на пенсионна възраст – 80 г., странно?/, тя превърна Лицея във фортификационно съоръжение – нещо като бункера на Хитлер през април 1945 г. в Берлин. Кабинетът на Велянова е заприличал на райхсканцлерство, в което до късни доби се кроят пъклени планове как да спасят „Третия райх“, т.е. статуквото.

Според информация от присъствал на срещата, на 10-ти март вечерта, пред „щаб-квартирата“ – директорски кабинет на Велянова, пристигнали няколко лимузини, от които слезли Спас Панчев, Росен Томов и Стилян Тютюнджиев – най-близкото бизнес-обръжение на Госпожата; и Петър Сантиров, Гергана Петкова и Александра Мамалева от Обществения съвет на НУКК. Взети били „исторически решения“:

Днес, 13.03. /понеделник/, групата да отиде в Министерство на културата при зам. министър Марина Василева и да направи всичко възможно за отлагането на КОНКУРСА за нов директор на НУКК. Ако пък това е невъзможно, да ходатайстват за протежето на Велянова Иван Капурдов. Целта е една – приемът за детска градина, първи и седми клас да се реализира от сегашното ръководство, тоест да се гушнат сериозни суми, събрани като такси за „подготвителни курсове“ в частния учебен център на дъщерята на Величка – Зорница.