Не спират опитите на „временно изпълняващата“, от 36 години, длъжността „директор“ на НУКК – Горна баня Величка Велянова и този път да отърве кожата. Неуморната хитруша, учудващо за напредналата й възраст (80 г.), с невероятна стръв брани непревземаемата „длъжност“, както украинците Бахмут. Битката е на живот и смърт, а залогът е с поне седем нули – добре работеща бизнес-империя на гърба на държавния лицей.

Получихме в редакцията на Блиц поредния зле скалъпен пасквил, този път „от Обществения съвет на НУКК до господин Найден Тодоров министър на културата“. В писмото феновете на българския Ювентус (Старата госпожа) ултимативно искат от министъра „конкурсът за длъжността „директор“ да се проведе след приключването на учебната 2022 / 2023 г.“, тъй като „постъпването на работа на нов директор винаги е свързано с организационни и персонални промени, които без съмнение ще рефлектират върху нормалното провеждане на учебния процес и ще породи напрежение и безпокойство сред учители, ученици и родители…“.

Въпросното писмо всъщност е копи-пейст – писмо със същото съдържание получава всеки нов министър на културата, който се осмели да изпълни служебните си задължения и да изпрати в „заслужен отдих“ престарялата директорка. А цитираните „учители, ученици и родители“ въобще нямат представа, че някой от тяхно име настоява Величка да запази поста си. Точно обратното - гореизброените почти ежедневно изпращат в редакцията ни сигнали за злоупотреби и закононарушения в училището, за искани подкупи, за психически натиск и непоносим административен рекет.

По мнението на изтъкнати адвокати исканията на „Обществения съвет“ са абсурдни и юридически необосновани.

С редакцията ни се свързаха и някои от участниците в добилия печална слава трагикомичен „Конкурс за директор на НУКК“. Те изразиха крайното си огорчение и разочарование от безкрайното протакане и размотаване, вече седми месец. Същите, абсолютно основателно, твърдят, че доверието им в българските институции е безвъзвратно изгубено и, че целият този цирк се е отразил крайно негативно върху кариерното им развитие. За тях е останала само една възможност – да потърсят правата си в съда…

Никой няма право да се подиграва с честта и достойнството на българските учители!