На нас ни се вменява, че други центрове трябва да ни определят политиката. Нищо не можем да направим, ако разсъждаваме глупаво. Трябва да разсъждаваме умно, какво можем да направим сами в икономически аспект и кое е патриотичното в този аспект.

Това заяви ексклузивно икономическият анализатор Кузман Илиев в подкаста на Живко Кръстев.

Според експерта когато си неграмотен икономически, си беден, а това не е родолюбиво, а да си богат и да те уважават всички останали и да се съобразяват с теб.

"Просветеното благоролюбие в сферата на икономиката означава да се създава добра среда за българските предприемачи. Трябва да сложим интересите на България на първо място. Къде загубихме това национално самочувствие и къде се срина?! България е убита духовно. Националното ни самочувствие е нарочно потискано от нашия политически елит", категоричен е Илиев.

"Ние не можем да правим компромис с биенето, демонизирането и смазването на македонските българи. Трябва да сложим едни червени линии, когато става въпрос за Северна Македония. Трябва ясно да им заявим: "Искате да влезете в ЕС, тогава се съобразете и не крадете нашата история".

България не мрази Северна Македония, помагали сме им много и никога не сме искали да ги завладяваме", изтъкна анализаторът.

"Светът е едно глобално село. Там трябва да сме глобалисти категорично. Но в сферата на културата и политическото, и етническото няма как. Единственият глобализъм е в икономиката. Европа загуби тотално, щатите са много напред, Китай дърпа с голяма скорост. Тези играчи се сблъскват", посочи Илиев.

Останалата част от интервюто вижте във видеото.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук