След лечение и възстановяване от коронавирус, продължило близо 2 месеца, пулмологът д-р Силвия Маркова, е готова отново да се върне при пациентите. 65-годишната лекарка има кабинет и ръководи COVID отделението на болницата.    

Заболяването при нея се развива тежко. "Въпреки цялата гама от лечение - кортикостероиди, антибиотици, каквото ви дойде на ум, аз на десетия ден направих двустранна пневмония и оттам нататък нещата станаха още по-зле. Падна ми много сатурацията, под 80…

Цяла нощ бях на кислород в максималното, което може да подава един концентратор - никакъв ефект от цялата работа! Сутринта вече бях, губят ми се часове", спомня си д-р Силвия Маркова, началник "Вътрешно отделение" – МБАЛ - Айтос, което за отрицателно време е преустроено в COVID.

Успяват да осигурят ремдесивир и състоянието й се подобрява за часове. "Следобед аз дишах и бях без температура. И повече не я покачих! Сложен и направен навреме, той спира всъщност навлизането на вируса вътре в клетката", казва д-р Силвия Маркова.

Докато лежи в отделението, лекарката не спира да помага на колегите си.
 
"Температура, задух, ако има, мога да кажа какво да се направи, за да не викат колегите ми по среднощ. Аз така и така съм там... Даже когато ме изписаха, викат: "Ами сега, като те няма, какво ще правим?", споделя още тя. 

Следва домашно лечение с продължителен задух, но пак не отказва помощ.

"Съобщих, че започвам работа от понеделник и всичките ми часове са запълнени от първия до последния вече, което означава, че има много пациенти", обясни д-р Силвия Маркова.
 
Всички те са щастливи, че доктор Маркова е здрава. А тя се кани да се върне и в отделението веднага щом може да издържа цял ден със защитно облекло и маска.