Изпълнителният директор на БДЖ Владимир Владимиров коментира в „Събуди се” по Нова телевизия  какво се случва с дружеството.

Припомняме ви, че стана ясно, че сметките на БДЖ „Пътнически превози” са запорирани от кредитори. Държавата обаче се намеси с 20 милиона лева. А министърът на финансите Владислав Горанов дори вчера съобщи, че автобусните превози трябва да бъдат регулирани, за да има пътници и във влаковете.

„Има 103 млн. задължение по този облигационен заем, който е взет 2007-ма година. С него са погасени предходни задължения, които все още не са изплатени. Този заем е бил 250 милиона, сега е само 103. Това са последните задължения на БДЖ към банкови институции. От 570 милиона, те са станали 103 милиона и ние трябва да ги погасим, за да продължи развитието на железницата”, каза изпълнителният директор и добави, че когато задълженията се погасят, ще може да се инвестира в нови мотрисни влакове.

„Това не е от днес. Това е известно от 2010-та година. Започнаха реформи тогава, компанията беше преструктурирана . Огромните задължения бяха погасени. Още тогава беше ясно, че е необходимо в края на реформата да има държавна намеса. ЕК е одобрила тези планове, дала е нотификация, разрешила е на държавата да се намеси. Това са последните 103 милиона лева задължения, които след като държавата ги реши, дълговата криза в БДЖ приключва. Оттам нататък трябва да се мисли само за развитие”, подчерта Владимиров.

Той уточни, че всички заеми са взимани в периода между 2002-ра и 2009-та година.

„Тогава вместо държавата да инвестира, са взимани заеми. Заварваме 2009-та това положение. От 2010-та започваме да погасяваме тези задължения. Те са свръхголеми. Моето становище е, че по това време БДЖ не е била в състояние да ги покрива тези задължения, както и че този механизъм е порочен”, каза изпълнителният директор.