Фирма Микар 21 е един от лъчите за развитие на България. Тя една от фирмите, разпознати като носители на иновации.

Това каза пред bTV Петър Статев, председател на Надзорния съвет на "София Тех Парк" АД за откритата от българи молекула срещу коронавирусите.

Имаме готова молекула, която при лабораторни тестове в авторитетна лаборатория в чужбина показа много обещаващ резултат срещу новия коронавирус. В епруветка нашата молекула убива около 90% от коронавируса. Това каза за “24 часа” Филип Фратев, съсобственик на “Микар Иновейшън” във вторник.

Извънредно: Още 9 болни от коронавирус в София

"Възможно е период, който е бил десетки години да бъде съкратен само на няколко години. Има 6-7 етапа за правенето на едно лекарство. Цикълът на създаването е дълъг.

Нашата фирма "Микар" е още в началото. Това са хора, които с компютри прогнозират взаимодействието между клетка и молекула. Това е част от тази трансформация. Микар 21 е дизайнер на молекули, които по-натам могат да стигнат до лекарство. Това не е лекарство, но е надежда. Битката е с времето", каза Статев. 

"В битката с пандемиите на първо място е здравия разум и неподвластие на паника. 70% от хората сами оздравяват", каза той.