Девет лица са с положителни проби за коронавирус. Те са с най-различна история и в различни възрастови групи. Всички са от София. Това стана ясно на традиционния брифинг на Националния кризисен щаб срещу коронавируса. 

"9 положителни проби от 99 изследвани лица. Те са взети и от амбулаторни пациенти. Едната е лежаща болна - тя е лекарка и е от компанията на предишната положителна - заедно са били на тези конгреси, за които ви казах", каза ген. Мутафчийски, визирайки болната лекарка, която е била в чужбина преди дни и се е прибрала с грипоподобна симптоматика.. 

"Четирима от карантинираните лица в Белодробната клиника са с положителен резултат. Част от болните са били заедно на почивка", каза още той. 

„С национална полиция се издирват 200 души, които са били в контакт със заразените”, заяви Мутафчийски.  

БЛИЦ припомня, че вчера COVID-19 взе първата си жертва в България - 66-годишна жена. Въпреки битката на лекарите в "Пирогов" за живота й, тя е издъхнала в 15:40 на 11 март. Към момента в страната има шестима заразени с грипа. 

Междувременно СЗО официално обяви коронавирусът за пандемия, но според лидерът на организацията, тя може да бъде овладяна. 

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!