Аз предложих и обявих, че мога да направя едно нещо, за да намалим времето за прием на пациенти с COVID - ще инсталираме наши радиостанции във всички болници с COVID отделения и COVID центъра.


Така няма да има нужда от пращането на имейли до болниците, а директно ще има питане за свободни легла. Тези радиостанции ще бъдат поставени в приемните отделения на болниците.

Тук вече ще трябва да има организация на болниците и дежурният в приемния център да знае колко и какви легла са свободни. Тази стъпка се налага сега, защото преди нямаше такъв натиск за хоспитализация на пациенти.

В момента COVID леглата са 20% от общия брой в дадена болница. Могат да станат и 50%, могат да станат и 100%. Ситуацията се променя ежеминутно.

Това заяви пред журналисти директорът на Центъра за Спешна медицинска помощ в София д-р Георги Гелев, който днес присъства на официална церемония по връчването на ключовете за нови линейки за ЦСМП.

Здравният министър обяви нов екшън план срещу К-19

"17 са новите линейки за София. Броят на парамедиците, които ще обслужват тези линейки и колите от МВР, трябва да е 34. Към момента имаме назначени 14 нови парамедици.

Продължаваме да набираме кадри и съм убеден, че до утре ще имаме нужния брой парамедици. Те ще работят само през деня, защото тогава е много по-тежко.

Обажданията са двойно повече от тези през нощта. Парамедиците ще обслужват само COVID случаи и то по-леки. Само за днес сутринта 28 лекари и 10 линейки са отговорили на 38 обаждания и то само за София-град, изключвам областта. През деня работата е много повече", разкри д-р Гелев.

"Тази нощ сме обслужили 60 доказано болни с COVID-19. От тях 18 души са хоспитализирани. Това прави 1/3. Определено времето за приемане на пациенти намаля с новите коли.

Правим всичко възможно да обслужим всеки нуждаещ се, но няма как 60 линейки да кръжат из целия град и да блокират движението. Ситуацията е много синамична и се променя всеки момент. Аз нямам информация някоя болница да е отказала прием на пациент", каза още директорът на Спешна помощ - София