Картата на България, която показва разпространението на заразата от коронавирус у нас пламна в червено. Това показват данните на Националния център по паразитни и заразни болести, който всяка седмица изготвя анализ на ситуацията в страната.

В момента у нас 25 области са оцветени в червено, което означава, че болните там са над 120 на 100 000 население. Единствените 3 зони, които се намират в "оранжевата зона" са Видин, Добрич и Силистра.

БЛИЦ припомня, че преди десетина дни математикът на Националния оперативен щаб Николай Витанов предрече, че скоро в страната ще има и така наречените "тъмно-лилави" области, в които бройката на болните ще надхвърля 250 души на 100 000.

За пореден път в България отчитаме нов рекорд в статистиката за коронавируса, като, според данните на Единния информационен портал, виждаме цели 4 041 новозаразени за последните 24 часа, а починали 63.

Министър Костадин Ангелов обясни в началото на седмицата, че се очаква „шокиращ ръст“ в близките дни, който ще се дължи най-вече на забавянето в отчитането на данните от отделните лечебни заведения, които често качват данните с по няколко дни закъснение. Така или иначе, общият брой на инфекциите от началото на пандемията вече достигна 60 537, а хоспитализираните са почти 3000, уточнява в. Монитор

Нов „черен рекорд“ отчитаме и при смъртността. Още 63-ма души са загинали за денонощието, като така броят им достигна 1 412. Известен позитивизъм дава фактът, че са излекувани 507 души през последните 24 часа, но все още статистиката отчита ръст на активните случаи до 37 581.

Процентът положителни проби е 36,52%, което отново е рекорд. В област София-град официално вече имаме над 20 хил. инфектирани с новите 1 619 положителни PCR проби. Пловдив (337) и Варна (203) са следващите в таблицата. 

Топ 10 на на градовете по брой новозаразени:

  • София (град) – 1619
  • Пловдив – 337
  • Варна – 203
  • Русе – 192
  • Благоевград – 177
  • Стара Загора – 141
  • Бургас – 114
  • Монтана – 113
  • Шумен – 106
  • София (област) – 101

В момента наблюдаваме нарастване на броя на заразените, което ще постави всички системи под напрежение”, заяви в ефира на NOVA пулмологът д-р Александър Симидчиев.

Той сравни ситуацията в страната с разрастващ се пожар. Намаляването на разпространението му може да стане със спазване на дистанция и поддържане на хигиена на ръцете. 

„Когато имате макар и минимални оплаквания като запушен нос, драскане в гърлото, температура и други симптоми, имайте предвид, че в медицината работим с нещо, наречено предварителна вероятност. 

В момента няма други инфекции, няма грип А, няма грип Б. Вероятността да имате коронавирус е голяма. Самоизолирайте се, останете си вкъщи. Не разпространявайте инфекцията”, призова медикът.

Според него, в момента е важно обществото да е сплотено, а не разделено по отношение на мерките и справянето с кризата. „Има много променливи, които касаят както приема, така и действията в болниците.

Спазването на протоколите е много важно. Съществено нещо е всеки един компонент от този процес да се мониторира, защото единствено чрез данни можем да управляваме кризата”, каза още той.

Д-р Симидчиев е на мнение, че по-често човек сам може да усети неразположение и да се самоограничи. „При по-сериозни симптоми - ускорено дишане, сърцебиене, задух, е редно човек да се свърже с Бърза помощ", смята пулмологът.

Той посъветва често да проветряваме помещенията, тъй като сгъстеният въздух е опасен. Основният риск бил близкото разстояние между хората и неносенето на предпазни средства. 

БЛИЦ уточнява, че от днес Спешната помощ в София ще разполага със 17 нови линейки. Те ще имат с пълен комплект оборудване за оказване на първа помощ и ще бъдат насочени предимно към изпълнение на адреси със сигнали за COVID-19. Още в началото на септември бяха увеличени екипите на спешните медици. Основен проблем пред лекарските екипи обаче остава затруднения прием в лечебните заведения. 

Междувременно 82-годишен мъж, болен от коронавирус издъхна в линейката след едночасов престой пред Инфекциозна клиника. Случаят е от Варна. Докато екип на Бърза помощ чака пациентът да бъде приет, състоянието на болния се влошава и се налага да бъде извикан реанимационен екип, за да помогне. Въпреки това обаче пациентът издъхнал в линейката.

„До случая се е стигнало след 10-дневно лечение на пациента вкъщи. Той е бил много болен и се е лекувал с антибиотици у дома“, обясни зам.-директорът на ЦСМП – Варна д-р Иван Здраков. Той добавя, че пациентът не се е хранил и не е консумирал течности от близо седмица. Когато близките пожелават той да бъде хоспитализиран е отведен към Инфекциозната клиника. Практиката е всички пациенти с инфекциозни заболявания да минават първо оттам.

„В момента на пристигането, той се влошава. Колегата започва реанимационни действия по протокол. Извикан е и реанимационен екип, но за съжаление случаят завършва фатално“, добавя д-р Здравков.

„До преди няколко дни се справяхме с настаняването сравнително бързо. Тогава случаите бяха малко. Засичаха се една или две линейки и се чакаше максимум 15-20 минути. От понеделник положението вече е много трудно“, каза специалистът.

Бум на болните във Видин

Увеличение на броя на новите случаи на заразени с коронавирус отчитат здравните власти в област Видин. Ръст има и на новоприетите пациенти във видинската МБАЛ "Света Петка". Това съобщи  директорът на видинската болница д-р Ивета Найденова.

Случаите на COVID-19 в област Видин от началото на пандемията до 4 ноември са 408, починали са 23-ма души, излекуваните са 261, а активните случаи към момента са 124. От тях 16 души са в болнични заведения, като двама са пациенти на болницата в Монтана и в "Пирогов". Останалите 108 души са на домашно лечение. За последното денонощие има 35 нови доказани случая на коронавирус, сочат данните на РЗИ - Видин. За две седмици са взети над 2000 PCR проби, допълни д-р Найденова.

В МБАЛ "Света Петка" е създадена организация за поемане на пациенти с COVID, но има проблем с кадрите, коментира още директорът на областната болница д-р Найденова. Тя обясни, че две сгради са подготвени за целта - старото инфекциозно отделение и т.нар. ОАИЛ-2. "В момента в болницата има 14 пациенти с доказана инфекция, като притеснителното е това, че на 2 ноември стана много интензивен приемът - от тези 14 пациенти само за ден са постъпили осем души.

Ако продължава с такъв темп хоспитализирането - тоест наличието на пациенти с тежки симптоми, които се нуждаят от болнично лечение, това ще затрудни в бъдеще дейността. Освен тях има още шест пациенти лежащо болни, които изчакват в момента резултатите си ,каза още директорът на видинската болница. От началото на месеца хоспитализираните пациенти с коронавирус са общо 17, което надминава сериозно бройката, регистрирана през пролетта, отбеляза д-р Найденова.

"Като леглови фонд болницата е обезпечена. Във вътрешно отделение и отделението по пулмология и фтизиатрия са обявени в заповед на министъра на здравеопазването с целия брой легла - съответно с 30 и с 24 легла. Също така детско отделение и ОАИЛ с шест легла. Леглова база има достатъчно. Кадрите са проблем. Ще се постараем да се справим с това", каза директорът на МБАСЛ "Света Петка ".

Тя обясни, че предвид ситуацията в страната през октомври, когато се увеличи значително заболеваемостта в другите региони, в болницата във Видин е направен график с повече персонал в структурите за лечение на пациенти с COVID. В момента там работят осем медицински сестри (пет са на пълен работен ден, другите на половин - изведени от различни отделения), също така шестима лекари от различни отделения дават дежурства, каза д-р Найденова.

"Има няколко медицински сестри, които изявиха желание да започнат работа в COVID структурите, но в момента заради други заболявания отсъстват две от тях. Но се надявам да успеем да съберем персонал, ако се наложи да приемем по-голям брой пациенти от тези, които са в момента", сподели тя.

"Горчивият опит от пролетта ни накара да направим организацията, която сега се препоръчва", подчерта д-р Найденова. Направен е филтър в Спешно отделение - има лице, което обработва пациентите там и ако има пациент, съмнителен за COVID инфекция, той отива в един фургон, който е оборудван с климатик, с легла, с всички условия за взимане на проби и там изчаква консултация със специалист или готови резултати на изследвания, пуснати в болницата. Оттам такъв пациент може да бъде директно транспортиран с линейка в инфекциозно отделение или в т.нар. ОАИЛ-2, където има и мобилен рентгенов апарат.

Д-р Найденова изрази надежда, че до края на ноември във видинската болница ще заработи и лаборатория за изследване на проби на пациенти със съмнения за коронавирус.Сега най-близките лаборатории са в Монтана и Враца, допълва БТА.

Откриват още легла в бургаста болница

Днес в бургаската областна болница ще бъдат разкрити допълнителни 50 легла за лечение на пациенти с COVID-19. На територията на областта от 3 ноември функционира информационна система, осигуряваща свързаност между лечебните заведения и центъра за спешна медицинска помощ, която в реално време показва заетостта на леглата. С въвеждането на системата логистиката ще се подобри и гражданите ще имат по-бърз достъп до медицинска помощ. Проблем са не леглата, а преумората и свръхнатоварването на лекарите и сестрите, заяви здравният министър Костадин Ангелов след посещението си в бургаската болница.

От 1 януари лекарите, професионалистите по здравни грижи и санитарите в лечебните заведения ежемесечно ще получават допълнително възнаграждение върху заплатите си в размер на 600 лв. за лекар, 360 лв. за професионалист по здравни грижи и 120 лв. за санитар, съобщи здравният министър. Мярката ще обхване 18 хил. лекари, 20 хил. професионалисти по здравни грижи и 12 хил. санитари, като за целта в бюджета ще бъдат предвидени 237 млн. лв.

Първо в БЛИЦ! Борисов скочи остро на Радев заради ген. Мутафчийски ВИДЕО

До края на годината всички медицински служители, които работят на първа линия в борбата с COVID-19, ще продължат да получават допълнителните 1000 лв. по линия на изпълнявания от МЗ проект с европейско финансиране. Устойчивост на това финансиране ще има и през 2021 г.

Шеф на болница стана доброволец

Управителят на пловдивската болница „Свети Мина“ стана доброволец в COVID отделението.

Причината е липсата на медици, които да обрижват пациентите. Лечебни заведения от цялата страна призоваха доброволци да се включат в работата. Такъв апел в социалните мрежи направи и шефът на лечебното заведение в Пловдив - Петър Петров.

„До кризата се стигна, тъй като в национален мащаб има дефицит на медици. Благодарение на апела вече имаме обаждания от студенти. Те ще започнат работа като доброволци при нас. Координацията в отделението трябва да бъде на ниво, а управителят да следи нещата. За щастие, до момента сме връщали само пациенти, които не се нуждаят от хоспитализиране”, каза д-р Петров.

„В момента в клиниката има 16 пациента. Имаме нужда поне от още двама лекари и още две медицински сестри. Някои от медиците работят твърде много часове”, поясни  дежурният лекар д-р Александра Иванова. За последното денонощие новите случаи в Пловдив са 337.

81-годишна жена лекува в Дупница

Последният и единствен инфекционист в общинската болница в Дупница е на 81 години. Д-р Мария Богоева е жената, на която всички в града се възхищават, защото въпреки възрастта си, всеки ден влиза в COVID-отделението, за да лекува пациенти.    

„Доволна съм, че съм здрава и мога да помагам. Не ми тежат годините, не се чувствам на 81. Щяха да затворят отделението и, за да спася болницата, дойдох да работя”, сподели инфекционистът. 

Сега д-р Богоева и останалите лекари са голямата надежда на Дупница. „Щадят ме откъм дежурства. Работя от 08:00 до 14:00 часа, за което им благодаря. Не давам нощни смени”, споделя медикът.

Резервен вариант за инфекционист в общинската болница нямат. И д-р Богоева на практика в момента е незаменима. В Дупница COVID-отделението е пълно и няма спокоен ден за лекарите. „Не можем да настаним всички, които идват. Започват разправии с близките, те са си прави, но и ние сме прави”, смята лекарката.

Най-много д-р Богоева страда за медицинските сестри около нея, защото вижда, че много често те полагат извънреден труд, който остава невъзнаграден. В битката срещу коронавируса най-важен е високият дух, казва още д-р Богоева. Тя е решена на всичко, за да преведе екипа и пациентите си през ада на пандемията.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!