Брекзит удря с мито емблематични български продукти, които се продават в магазините на нашенци на Острова, като луканка и лютеница. За ракията пък мито няма, съобщава "Монитор".

Това разказаха търговци, които внасят български хранителни стоки и ги продават онлайн или във физически магазини във Великобритания. Преговорите между ЕС и британското правителство обаче още текат и още не са ясни окончателните договорки в споразумението, ако изобщо има такова.

Затова българските търговци все още не се ангажират с прогноза с колко ще поскъпне лютеницата заради митото. Но ако се гледа митническата тарифа на Великобритания, ставката е 16-17%. Така едно бурканче лютеница „Хорцето“ от 560 грама, което сега се продава за 3,39 паунда, ще поскъпне с около половин паунд или 1,20 лева.

Продавани

Лютеницата и луканките са сред най-търсените продукти от нашенци, които живеят на Острова. Търсенето обаче зависи от сезона, обясни Александра Асенова, мениджър на верига български магазини, която има три физически обекта и сайт за онлайн продажби. Така например преди коледните и новогодишните празници, в момента най-много се продават баниците и тиквите за направа на тиквеници. Около Великден пък най-търсени са козунаците. Много се харчат и българските кисели млека.


Хората се придържат към традиционните продукти и са малко по-консервативно настроени към новите неща, обясни Асенова. Освен това много се търсят и българските ракии и бири. Купувачите са както нашенци, които обичат да си спомнят вкуса на родните продукти, така и британци, които са били на почивка у нас или пък имат ваканционен имот в България. Много българи освен че пазаруват за себе си, купуват и за свои гости англичани, които искат да почерпят с типично родни ястия.

Облекчение

След 1 януари родните търговци, които внасят храни от България, ще получат облекчение – 6-месечен гратисен период, в който може да не плащат митата, обясни още Асенова. Търговците вземат български продукти директно от производители, а по-малки количества от няколко дистрибуторски фирми. Особеното във Великобритания е, че там повечето от храните са без ДДС, като се изключат някои, които се водят луксозни, като шоколадите например, както и напитките с добавена захар, защото са вредни за здравето. Кока-колата със захар е с ДДС, докато тази без няма данък, обясни още Асенова.

Бум

Същинският Брекзит, който настъпва на 1 януари, може да оскъпи и пратките от Острова. Вероятно въвеждането на мита е причината още от октомври да се наблюдава бум при куриерските услуги за Великобритания. Някои от куриерските фирми, които извършват и международни пратки, спряха приема на колети от физически лица от България към Обединеното кралство. Причината е, че имат все още много колети за изпращане, които са на фирми. Услугата е прекратена от 16 октомври, като не се очаква в близко бъдеще да бъде възстановена, обявиха от компанията. Без ограничения се приемат колети, които ще се изпращат към други държави. Освен с куриерска фирма някои от българските предприемачи на Острова използват за зареждане на магазините си транспортните фирми. Цената на доставката с тях е 1 паунд на килограм, ако пратката е голяма, но не много тежка, таксуването е по договаряне.

Пратки над 30 лева с ДДС

Ако в споразумението не бъде предвидено нещо друго, от 1 януари Великобритания ще бъде със статут трета държава за ЕС. Това означава, че да получиш пратка от Острова (например си си поръчал обувки от английски сайт) е равносилно на това да получиш такава от Китай, обясниха пред „Телеграф“ от Агенция „Митници“.

Така при пратки на стойност над 30 лева ще се плаща ДДС, а за такива над 150 евро – и мито. Понеже пратките от Великобритания вече ще минават през митниците, те се оскъпяват и заради още една услуга – „Митническо представителство“, каквото предоставят Български пощи и куриерските фирми. Чрез тази услуга пощите и куриерите попълват от името на получателя митническата декларация срещу определена такса.

При Български пощи услугата „Митническо представителство“ струва 12 лева, а за самата пратка се плащат отделно и 4,80 лв. Разбира се, получателите могат сами да си попълнят документите. Но за целта трябва да имат електронен подпис, да получат идентификационен номер пред митниците, да си направят регистрация в портала на Агенция „Митници“.

Мита ще има и за колетите, които физически лица си пращат между Острова и България. Но това ще важи, ако стойността на стоките в колета е над 45 евро.

Пренасяме до литър уиски в куфара

Нови ограничения ще има и по отношение на акцизните стоки, които можем да пренасяме в багажа за лична употреба, когато пътуваме между България и Великобритания. Сега например в рамките на ЕС може да се пренасят до 10 литра алкохол, като отделните страни могат да си сложат свои прагове. При пътуване за трети страни обаче прагът пада на 1 литър алкохол, което означава, че в куфара можем да пренасяме до шише ракия или уиски, когато летим между Обединеното кралство и България, освен ако Великобритания и ЕС не се договорят друго.