След инцидента в Северодвинск, станал на 08 август 2019 г., не са регистрирани промени на естествения радиационен фон в България. Това заявиха от Агенцията за ядрено регулиране, пише news.bg.

Взривът на полигона Ньонокса е избухнал на морска платформа при изпитание на ракета с радиоизотопен източник на захранване на 8 август.

По официална информация са загинали петима. Руските власти признаха за повишена радиация на 26 август.

Сензационна новина: САЩ разгадаха мистериозния ядрен взрив в Русия 

"Радиоактивно замърсяване от руския регион Северодвинск може да достигне евентуално до границите на България след минимум 3 денонощияпри най-неблагоприятен (хипотетичен) метрологичен сценарий по отношение на нашата страна: скорост на вятъра около 50 km/h с постоянна посока от север на юг", информират от АЯР.

Кремъл с извънредна новина за повишената радиацията в Архангелск 

Запитани има(ло) ли (е) промяна в нивата на радиоактивни изотопи на стронций, барий и лантан в нашата страна от агенцията твърдят, че не разполагат с данни за промяна на нивата на радиоактивните изотопи на стронций, барий и лантан на територията на България.

От агенцията пренасочиха въпросите ни за евентуални мерки за безопасност на бременните жени, майките, възрастните и всички хора при промяна на радиационния фон към своите обучителни информации. 

"Дойче веле": Мит или реалност е руското оръжие чудо и какво знаем за него? 

По информация на CNBC взривът нa вoeнния пoлигoн е предизвикан от опит да бъде вдигната от морското дъно ракета, потънала месеци преди това.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ