Димитър Михнев, главният машинист на влака убиец от Хитрино имал сериозни проблеми с пиенето. Това си спомни служител в БДЖ, където 43-годишният габровец работил дълго време, преди да стане машинист в частната фирма "Булмаркет", пише "Уикенд".
Михнев е главният обвиняем за трагедията, разиграла се в ранните часове на 10 декември. Според прокуратурата водачът на влака сам взел решение да влезе с висока скорост от 78 км/ч в селската гара, макар позволената скорост да била 40 км/ч.

Адвокатите на Михнев и на помощник-машиниста Лъчезар Петков обаче опитват да измъкнат клиентите си с твърдението, че причината за тежката авария е неизправен железен път и че основната вина е Българските държавни железници. Дали опитът им ще сработи, предстои да се произнесе съдът. Остава обаче неяснотата - били ли са пияни машинистите и вярно ли е, че първата работа на помощникът Лъчезар Петков била след взрива да изхвърли бутилка преполовена ракия.

Мълвата, че 43-годишният машинист от Габрово често посяга към чашката, се появи от негови бивши колеги от БДЖ, където той работил до 2010 г. 

"Митко е добряк и отличен машинист, но има слабост към ракията. Никога не е управлявал влак мъртво пиян, но и никога - абсолютно трезвен, поне докато работеше в БДЖ. След трагедията в Хитрино разследващите заявиха, че тестовете за алкохол на машинистите са отрицателни, но това лесно може да се манипулира, особено при такава трагедия. Ако се докажеше, че машинистите са пили, лицензът на ''Булмаркет" за превоз на опасни товари щеше да бъде отнет", разсъждават екс колеги на Димитър.

Близки на Митко разкриват още, че дни преди да предизвика трагедията в Хитрино, той се разделил с приятелката си Валя, с която бил 3 години. "Валя замина за Италия при сестра си, а Димитър бе съсипан от това, че го е оставила и е предпочела емигрантския живот. Смяташе, че си е хванала друг", жалят го приятелите му.

Ако прокуратурата докаже, че високата скорост на влака е главната причина за трагедията, машинистът ще бъде осъден на поне 15 г. затвор, а помощникът му - от 3 до 8 г., прогнозират юристи.