Единият от машинистите от влака-убиец в Хитрино проговори. Пред „Комбина“ по Нова телевизия Димитър михнев сподели, че е нормално да говори, тъй като „много хора искат да ме чуят“. Той заяви още, че иска да му олекне. По темата за инцидента, машинистът коментира: „И аз се мъча да си обясня защо толкова късно съм започнал да намалявам скоростта”.

Преди инцидента нищо не подсказвало какво ще се случи:  „Беше съвсем обикновен работен ден. Много се говори, че влакът тръгва със закъснение, а всъщност влиза в гара Хитрино преди време и едва ли не, аз съм карал безумно бързо, за да наваксам. Но всъщност нещата изобщо не стоят така.

Ако по пътя има някоя гара, а влакът не спре там, оттук вече има 30 минути наваксване“.

Михнев обясни още, че преди Хитрино е трябвало да се влезе в отклонение:

„Със скорост от 40 километра“.

Той обясни, че не е усетил нищо по-различно, „до момента на скъсването на композицията, когато се усети разлюляването... Тръгнахме назад, искахме да видим задната част, там какво е положението и тогава настъпи взрива. Върнах се да обезопася първата част“.

Той призна, че „има много случаи, в които се влиза в отклонение с висока скорост и с 80 км/ч и нищо не е ставало“.

Според него има и друг фактор, който е допринесъл за катастрофата.

На въпрос разкайва ли се, Михнев заяви, че „вината е обща“, но това ще е най-трудното нещо, с което ще живее оттук нататък.